Zo maakt Cyber Security het mogelijk om veilig vanuit huis te werken

We werken nu massaal vanuit huis en dat bevalt veel mensen best goed. Natuurlijk missen we collega’s, maar het feit dat we niet elke dag naar kantoor hoeven te reizen, is wel lekker. Geen files, of vertragingen. En dat is nog goed voor het milieu ook. Toch is het alleen mogelijk om vanuit huis te werken, als je computer goed beveiligd is en zo helpt Cyber Security ook bij een duurzame manier van leven. Hoe je jouw internetverkeer beveiligt, leggen we graag uit.

Duurzaamheid

Bij duurzaamheid denk je misschien aan levensbehoeften van de huidige en toekomstige generaties, aan de natuur, aan duurzame bedrijven, of juist bedrijven, die dat helemaal niet zijn. Maar waarschijnlijk denk je niet aan Cyber Security?
Van digitalisering weten we dat het kan bijdragen aan duurzaamheid. Door de apparaten in je huis te monitoren met een slimme meter, weet je hoeveel elektriciteit je gebruikt en kun je ook beter besparen. Door digitaal te werken gebruik je veel minder papier en als je minder reist en vanuit huis werkt, scheelt dat ook een heleboel CO2 uitstoot.

Cyber Security hangt hiermee samen. Doordat we allemaal online zijn en ons hele leven zich op apparaten afspeelt, is veiligheid van groot belang. Stel dat je vanuit huis werkt, of juist vanuit het buitenland, dan deel je al je documenten via het internet met elkaar, dan wil je toch graag een veilige verbinding hebben.

Een VPN

Veel mensen gebruiken een VPN om veilig te werken. Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. De VPN stuurt al jouw internetverkeer namelijk door een zogenaamde versleutelde virtuele tunnel. Het effect hiervan is dat je online anoniemer en veiliger bent. Met een VPN verbinding kun je toegang krijgen tot documenten, die bij een bedrijf op de server staan. Hiermee heb je een beveiligde verbinding, die veel voordelen heeft. Door gebruik te maken van een VPN kun je veilig en ook gemakkelijker vanuit huis werken. Tot slot zorgt een VPN ervoor dat het bedrijf ook veilig is. Als het bedrijf en alle werknemers gebruik maken van een versleutelde verbinding, zorgt dit ervoor dat belangrijke documenten niet op straat komen te liggen

Andere duurzame beveiligingsopties

Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden om je laptop of apparaten op een duurzame manier te beveiligen. Allereerst kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een password manager in plaats van alle wachtwoorden op te schrijven. Een password manager helpt je om verschillende wachtwoorden op een veilige plek te bewaren en beheren. Hiermee kun je ook wachtwoorden genereren, waardoor het moeilijker is om ze te hacken.

Het upgraden van je beveiligingsoptie helpt ook. Dit brengt vaak nieuwe functionaliteiten met zich mee, waardoor je nog minder gebruik hoeft te maken van andere applicaties of van papier. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je minder risico loopt als je via je laptop werkt. Dit komt omdat hackers vaak software proberen te hacken die niet geüpgraded is.

Softwarefabrikanten zetten de upgrades vaak online, als deze eenmaal zijn doorgevoerd. Hackers maken hier gebruik van door te kijken naar de beveilingsupdates. De beveiligingslekken zijn nog niet gedicht bij software die niet geüpgraded is. Hierdoor kunnen hackers toegang krijgen tot jouw data.

Zoals je leest zijn er dus verschillende manieren waarop duurzaamheid, thuiswerken en Cyber Security samengaan. Ze kunnen elkaar versterken en zo bijdragen aan een duurzame samenleving.

Over de schrijver