“D66 biedt mij kans groene idealen waar te maken”

Matthijs Sienot In D66 Tenue, Met Waka Waka Zonnelader. Foto: Matthijs Sienot
Matthijs Sienot In D66 Tenue, Met Waka Waka Zonnelader. Foto: Matthijs Sienot

hetkanWeller Matthijs Sienot (publicist en uitgever van hetkanWel) hoorde afgelopen vrijdag dat hij raadslid wordt in Utrecht. Hij stond als 12e geplaatst op de D66 kandidatenlijst, en dankzij de grote zege van deze partij (met 13 zetels nu de grootste in Utrecht), kan Matthijs het domstedelijke raadspluche gaan bezetten. Donderdag is zijn officiële installatie. Wij spraken alvast met hem over deze bijzondere nieuwe wending in zijn carrière.

Hoe voelde het toen je wist dat je raadslid zou worden?

Als een enorme opluchting. Ik hoorde het vrijdag pas definitief, bij een officiële raadsbijeenkomst.

Woensdagavond wist je eigenlijk al dat het goed zat?

Er was even een moment dat we 14 – 15 zetels zouden hebben, na de exitpolls. Maar een tijdje later na het tellen van 33% van de stemmen zaten we op 11. Toen leek ik er uit te vallen. Maar bij de laatste uitslagen zat ik er toch weer in.

Je verkeerde in een emotionele achtbaan, woensdag?

Exact.

Op welk moment besloot je om te gaan voor een raadslidmaatschap?

Een jaar geleden begon ik met een workshop voor kandidaat politici. En dat vond ik heel interessant. Wat ik gaandeweg leerde, is dat je voor duurzaamheid lokaal heel veel kunt betekenen. Je kunt samenwerken met inwonersinitiatieven en zorgen dat die versneld worden. Bijvoorbeeld door onnodige regels weg te nemen of mensen in contact te brengen met professionals. Je kunt ook heel actief bijdragen aan schonere lucht door meer fietspaden mogelijk te maken. D66 zet bijvoorbeeld in op ontvlechting van fietspaden en autoverkeer.

Maar heb je een moment gehad waarop je besloot om er echt voor te gaan?

Ik weet wel, jij wil natuurlijk een soort Paulus moment, meneer de journalist, maar dat zit er niet in.

Jij hebt dus niet een wit licht gezien en een roepende stem gehoord?

Nee, ik heb wel het groene fietslicht gezien. (lacht)

Ik ben wel heel lang onzeker geweest. Om mensen te vragen om op je te stemmen, dat voelde een beetje ongemakkelijk. Ik ben wel gewend om producten te verkopen, of om een idee te presenteren, maar in de politiek gaat het ook om jezelf. Ik vond het fantastisch om te merken dat mensen in mijn omgeving zeiden: ik zou wel op jou stemmen.

Waarom heb je gekozen voor D66?

D66 is al heel lang mijn partij. Ik ben lang een soort snurkend lid geweest. En een paar jaar geleden ben ik gaan kijken of ik actief in de politiek iets kon betekenen. Zoals je weet, ben ik ook uitgever van een website, hetkanWel.nl. Die zijn we begonnen om de wereld groener, eerlijker en leuker te maken, hoe verheven en idealistisch dat ook klinkt.

Het idee van hetkanWel is mensen met de juiste informatie te laten zien hoe anderen aan een duurzame wereld werken en hoe jij dat vervolgens zelf ook kunt doen. Als je ondernemend bent en met een zakelijke aanpak werk maakt van je idealen kun je heel veel bereiken. Dat kan ik wel elke keer schrijven, maar ik besloot om er gewoon werk van te maken. En zoals ik al zei, op het niveau van de gemeente kun je veel duurzame initiatieven versnellen.

Had je niet beter voor een echt groene partij kunnen kiezen?

(lacht) D66 is al jaren een hele duurzame partij. Dat bewijst natuurlijk ook Stientje van Veldhoven die al twee keer is verkozen tot groenste politica van het jaar. We hebben naast duurzame ideeën ook veel duurzame mensen.

Als D66 geloven we in de kracht van Utrechters. Ik geloof dat we samen de duurzame Domstad kunnen maken. Samen met inwoners en ondernemers zoeken naar duurzame innovatieve oplossingen. Op basis van die gedachte heb ik ook voorgesteld om een wedstrijd te organiseren voor duurzame initiatieven die aanhaken bij de start van de Tour de France in Utrecht. Dat noemen we het gala van het Groene Peloton. De kopgroep weet ondertussen dat duurzaamheid loont. Nu willen we ons richten op de groep daarachter. De winnende 5 ideeën willen we ondersteunen met crowdfunding en adoptie door bedrijven. Dat is een hele concrete uitvoering van hoe D66 denkt dat de overheid kan helpen om zetjes te geven.

Pechtold noemde duurzaamheid en groen niet in zijn speech op verkiezingsavond…

Hij noemde wel meer dingen niet die we belangrijk vinden. Je moet kijken naar wat hij wel noemt: meer onderwijs, minder lasten, meer werk. D66 gelooft erin dat duurzaamheid daar integraal doorheen loopt. Je hebt bijvoorbeeld al diverse projecten die “nul op de meter” willen realiseren. Huizen worden verbouwd zodat ze geen energierekening meer hebben. Dat scheelt flink in de woonlasten en is een hele belangrijke aanjager van nieuwe banen. Kortom, als je het over meer werk en minder regels hebt, dan kunnen wij dat heel goed invullen door te streven naar een duurzame economie.

Ik heb overigens ook heel erg de ruimte gekregen om op duurzaamheid campagne te voeren. Juist omdat we dat belangrijk vinden.

Wat ga je als raadslid als eerste aanpakken?

Die initiatieven van inwoners en bedrijven vind ik heel belangrijk. Ik heb samen met anderen een kaartje gemaakt met allerlei initiatieven op dit terrein. Daar wil ik er meer van opzoeken, en met deze initiatiefnemers wil ik in gesprek. Kijken waar ze tegen aanlopen. En ik heb een groene belofte in te lossen, van het Gala van het Groene Peloton.

Is er iets dat je het hetkanWel publiek wilt meegeven?

Als je mooie, duurzame initiatieven hebt in Utrecht, laat het weten, bijvoorbeeld met je bedrijf of met je buren. Waar loop je tegenaan? Hoe kunnen we je initiatief helpen versnellen?

Oh ja, en ook nog dit: er is een onderzoek geweest van de Utrechtse ondernemerssociëteit waaruit bleek dat D66 net zo ondernemersvriendelijk was als de VVD en op het gebied van ondernemerschap groener was dan Groen Links. We combineren dus ondernemerschap en duurzaamheid.

Blijf op de hoogte van duurzame ontwikkelingen in Utrecht: volg Matthijs via facebook

Over de schrijver