D66 krijgt als eerste Nederlandse politieke partij zonnepanelen op het hoofdkantoor

Donatiemeterd66_ZonnepanelenDe leden van D66 hebben binnen twee weken een zonnesysteem voor het dak van het D66-hoofdkantoor in Den Haag bij elkaar gespaard via het crowdfunding platform Doneer de Zon.
D66 is daarmee de eerste Nederlandse politieke partij die zelf ook kiest zonnepanelen, en het niet laat bij mooie woorden in een verkiezingsprogramma. Trouw-journalist Vincent Dekker blogde in september 2012 dat diverse politieke partijen zich in Den Haag sterk maken voor duurzame energie, maar dat daar nog weinig van te zien bleek als het op het eigen partijdak aankomt.
Op het dak van D66 is slechts ruimte voor 7 zonnepanelen, wat de actie een sterk symbolisch karakter geeft, maar aan de andere kant is er natuurlijk niks mis met symbolen voor de juiste politiek.
De leden-actie is georganiseerd door thema-afdeling D66 Duurzaam, onder voorzitterschap van professor klimaatverandering Pier Vellinga.
De actie komt op een interessant moment. Deze week was er veel aandacht voor het financiële beleid van de SP en de PVV. Deze politieke partijen spenderen Rijkssubsidie voor kamerfracties buiten het Binnenhof voor partijcampagnes, terwijl deze budgetten daar niet voor bedoeld zijn.
Deze crowdfunding actie toont aan dat partijleden hun partij ook op een andere manier kunnen steunen dan met alleen contributie. Zonnepanelen verlagen de energierekening en de besparingen kunnen worden besteed aan campagnes. De vraag is dus wanneer de VVD deze actie copieert: het partijdak van de liberalen kan net zo veel panelen herbergen (48) als de daken van PvdA, SP, D66 en GroenLinks samen.
Matthijs Sienot, alias Frissewind, schrijft dit blog op persoonlijke titel. Hij is tevens bestuurslid Communicatie van D66 Duurzaam en kandidaat-raadslid van D66 Utrecht.

Over de schrijver

1 gedachte over “D66 krijgt als eerste Nederlandse politieke partij zonnepanelen op het hoofdkantoor”

Reacties zijn gesloten.