D66 presenteert alternatief voor windmolens op Lage Weide

Windmolens op Lage Weide
Windmolens op Lage Weide
Zelf ben ik een enthousiast voorstander van windmolens, sterker nog: ik heb winddelen. Maar ik vind ook zeggenschap over je directe leefomgeving erg belangrijk. Daarom ben ik tegen windmolens op Lage Weide in Utrecht, het geografische hart van onze stad. Die hebben te veel invloed op het woongenot van mensen uit Zuilen en Leidsche Rijn.

Maar ik vind ook dat we er niet zijn met een ‘Nee’ tegen windmolens op Lage Weide, want ik zeg vooral ‘Ja’ tegen schone energie mét draagvlak. Daarom heb ik de afgelopen maanden samen met een werkgroep wetenschappers en specialisten uit het hele land gewerkt aan een vervangend plan waarbij zonne-energie een belangrijke rol zou spelen in de vorm van een zonneweide.

We ontdekten daarbij dat met de nieuwste technologieën gekomen kan worden tot een vergelijkbaar rendement als windmolens tegen een weliswaar hogere, maar acceptabele prijs. Een zonneweide voorkomt bovendien overlast in een dichtbevolkte stad. Dat is duurzaam met draagvlak.

Raadslid Arjan Kleuver (D66) presenteerde dit plan vandaag. Hij zei daarbij: ‘Het rapport laat zien dat er echt kansen zijn voor zonne-energie in Utrecht. Wel zijn er ook bij zonne-energie ongetwijfeld hobbels te nemen bij de ruimtelijke inpassing. Ik vraag het college en andere fracties eens goed naar dit rapport te kijken en deze denkrichting verder uit te werken tot een plan.’

Ik hoop dat het college dit advies opvolgt, want de urgentie om over te schakelen op een schone energiehuishouding is onverminderd hoog.

Lees hier het rapport.

MatthijsSienot_kleinFrissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is kandidaat raadslid voor D66. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Volg @matthijssienot ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver

3 reacties op “D66 presenteert alternatief voor windmolens op Lage Weide”

  1. zon en windenergie is niet rendabel. wij krijgen nu al het overschot uit duitsland voor een dumpprijs (niet de stroom maar de netbeheerder is belachelijkduur….) waarom geld uitgeven aan een project wat geen winst oplevert…. er is te veel stroom op de markt.

    Als je onafhankelijk energie wilt opwekken dan moet je een getijde centrale in de noordzee bouwen. Da ben je niet meer afhankelijk van het buitenland en weersomstandigheden. Notabene een nederlandse uitvinding. China doet er wel wat mee

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020