D66 staat pal voor internetvrijheid. Maar hoe goed is dat?

6133744409 9C80626A83
Foto: Francis Storr, Flickr

D66 roept de regering op om pal te staan voor een open internet. Blokkering van sites als de piratebay.com en megaupload.com bedreigt de internetvrijheid, aldus gratis dagblad Spits. De stelling van D66 klinkt nobel, maar de partij schaart zich daarmee wel in het kamp van clubs als Anonymous. Met een beroep op de vrijheid legden deze “hacktivisten” een aantal overheidssites lam, nadat de FBI een inval deed bij megaupload.
Het Franse blad LeMonde publiceerde een kritisch artikel over Anonymous. Het blad 360, “het beste uit de internationale pers”, maakte een samenvatting, die we hieronder overnemen.
Wie er achter Anonymous zitten, is niet duidelijk. De diffuse internetprotestbeweging doet haar naam eer aan. Aanwezig is Anonymous wel voortdurend: bij Occupy, bij internetprotesten tegen wetten die als vrijheidsbeperkend gelden, als klokkenluideders, als stoorzenders op overheidssites en sinds kort ook als drugsbestrijders. Je zou ze, zoals Le Monde dat doet, de Robin Hoods van het internet kunnen noemen. De meeste Anonymous-acties spelen zich namelijk in cyberspace af.
Virtueel actievoeren betekent echter niet dat de hackivisten van Anonymous geen invloed hebben. Elke gehackte overheidssite, elk datalek is er één en krijgt persaandacht. En ze trekken de aandacht van de politie. In Frankrijk zijn enkele verdachten gearresteerd wegens computervredebreuk van wie gezegd wordt dat ze bij Anonymous horen.
Anonymous zorgt ook voor discussie. De groep, die zegt te strijden voor het recht op privacy en vrije informatie, heeft in Frankrijk een document met persoonlijke gegevens van 500 politiemensen openbaar gemaakt. Moet de privacy eerst worden geschonden om ‘m te kunnen verdedigen, vraagt Le Monde zich af?
3602
Volg 360 ook op Twitter of Facebook, of neem een abonnement op 360 en ontvang 8 nummers voor maar 15 euro.
Lees ook
Waarom betaalt Mitt Romney zo weinig belasting?
Twitter-campagne van McDonalds levert vieze verhalen op
Een 21ste eeuwse tiener en een platenspeler: verwondering en veel vragen

Over de schrijver

10 gedachten over “D66 staat pal voor internetvrijheid. Maar hoe goed is dat?”

  1. Pingback: Anonymous verklaart de oorlog aan Jihadisten - hetkanWel.nl

  2. @Frissewind :
    Onzin, D66 neemt het niet op voor "sites die illegale software verspreiden. Helers." D66 verzet zich tegen het blokkeren van sites via providers. Net als trouwens PVV, PvdA, SP en GroenLinks, die het initiatief van D66 in dezen steunen. En net als diverse, zo niet alle, internetproviders.

  3. Wat een verschrikkelijke drogredenering.
    "D66 is voor internetvrijheid" + "hacktivisten zijn voor internetvrijheid" = D66 hoort bij de hacktivisten?
    Vervolgens wordt het in de reacties nog eens dunnetjes overgedaan.
    "D66 is voor internetvrijheid" + "er gebeuren wel eens illegale zaken op internet" = D66 schaart zich achter de illegale zaken die op internet gebeuren?
    Slappe hap zeg.

  4. Toch nemen ook zij het op voor sites die illegale software verspreiden. Helers. Ik mis even hoe dat te linken is aan vrijheid van meningsuiting.
    Als iemand mij verbiedt om eten uit een groenteboer te stelen, verbied hij me toch niet om te zeggen wat ik vind of denk?

  5. Ik vind het vrij onsmakelijk om D66 te linken aan het strafbare gedrag van Anonymous. Alsof D66 Anonymous zou steunen, wat gewoon onzin is. En dit artikel gaat niet eens over D66.

  6. Helemaal eens met se-projects. D66 en Anonymous hebben zelfs niet eens hetzelfde doel, maar kruisen toevallig elkaars pad op dit punt. De schrijver zou zich eens wat beter in wat achtergronden moeten verdiepen, voordat dit soort rare en tendentieuse verbanden worden opgeschreven. Jammer. Ik ben geen D66 lid en zelfs geen D66 stemmer, maar sta wel achter hun standpunt op dit onderwerp.

Reacties zijn gesloten.