D66 trekt Nijntje een groene trui aan op Warme Truiendag

Nijntje Krijgt Trui Voor Warme Truiendag 2014
Nijntje Krijgt Trui Voor Warme Truiendag 2014. Foto: Cc-By-Sa Xander Bouwman
D66 Utrecht vindt dat bewust omgaan met energie net zo vanzelfsprekend moet worden als leren lezen via de boekjes van Nijntje. Samen met kandidaat-raadsleden Indra te Ronde en Arjan Kleuver trok ik het Nijntje-beeld in Utrecht daarom een groene trui aan in het kader van Warme Truiendag.

Het idee van Warme Truiendag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Een prima idee, en jong geleerd is oud gedaan. Dus wat ons betreft gebruiken scholen een dag als deze of andere aanleidingen om aandacht te besteden aan energiebesparing.

Maar we kunnen in een stad als Utrecht nog veel meer doen om energie te besparen dan warme truien aantrekken.

Gemeente moet voorop lopen bij energiebesparing

De gemeente moet voorop lopen op dit terrein, bijvoorbeeld door zijn eigen vastgoed verder te verduurzamen. Ook kunnen we bekijken hoe inwoners van Utrecht lagere energielasten krijgen door nieuwe technologieën te benutten die het mogelijk maken om energieneutraal te bouwen of verbouwen.

En vergeet de slag niet die we kunnen maken in het verduurzamen van sociale woningbouw. De gemeente moet wat ons betreft prestatieafspraken maken met woningcorporaties om woningen energiezuiniger te krijgen.

De voordelen van deze inspanningen zijn evident: lagere vaste lasten voor inwoners en gemeente, lagere CO2-uitstoot en meer werkgelegenheid. Zo profiteren we van de overgang naar een duurzame samenleving.

Actie voor een Duurzame Domstad

Ben je benieuwd welke kansen wij nog meer zien voor een Duurzame Domstad? Tijdens een speciale rondleiding door de binnenstad op maandag 10 februari, geef ik samen met kandidaat-raadsleden Indra te Ronde en Arjan Kleuver onze visie op de overgang naar een groene economie. We zullen dit samen doen met de Groenste Politicus van het Jaar, Stientje van Veldhoven (Tweede Kamerlid), Joris Backer (Eerste Kamerlid) en Gerben-Jan Gerbrandy (EU-parlementariër).
De rondleiding start om 17:00 uur op Utrecht Centraal, bij het Meeting Point.

Matthijssienot_KleinFrissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is kandidaat raadslid voor D66. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Volg @matthijssienot ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver