D66 voert actie voor een Duurzame Domstad

Actie voor een Duurzame Domstad
Actie voor een Duurzame Domstad
Gisteravond heb ik samen met D66-prominenten Stientje van Veldhoven (Tweede Kamerlid), Gerben-Jan Gerbrandy (EU-parlementariër) en Joris Backer (Eerste Kamerlid) een rondleiding gemaakt door de binnenstad van Utrecht. Met ruim twintig anderen, waaronder (kandidaat)-raadsleden Arjan Kleuver en Indra te Ronde, liepen we langs plaatsen die volgens D66 kansen bieden om van Utrecht de Duurzame Domstad te maken.

We kunnen op veel manieren profiteren van de overgang naar een toekomstvaste samenleving, want duurzaamheid loont. Dus natuurlijk willen wij als stad in 2030 klimaatneutraal te zijn: zo zetten we grote stappen naar een nieuwe welvaart.

Om te beginnen kunnen we fors besparen op energie. En dat is kassa!

Energiezuinige verlichting verbruikt bijvoorbeeld 30-60% minder stroom. Bij een parkeergarage in Nijmegen heeft de gemeente 38.000 euro in LED-verlichting en armaturen geïnvesteerd, die onder meer in samenwerking met de sociale werkplaats werden aangebracht. Dit leverde een kostenreductie op van 35.000 euro per jaar. De investering is daarmee in ruim één jaar terugverdiend. Daarna houdt de gemeente elk jaar 35.000 euro in de knip. En dat is nog maar voor één parkeergarage.

Ook de investeringen voor de verbruikte stroom zèlf kunnen we terugverdienen, als we kiezen voor hernieuwbare energie. Maar dan wel mét draagvlak. Daarom pleiten wij vooral voor zonne-energie in de stad, want daarvoor bestaat veel meer steun onder inwoners. De panelen liggen wat ons betreft niet alleen op het dak, maar juist ook op de grond: in de vorm van zonneweides. Die vormen direct een aantrekkelijke investering, voor crowdfunders én voor institutionele beleggers (6% voor een risicoloze investering).

Bij de overgang naar een nieuwe welvaart horen natuurlijk nieuwe banen. Daarvoor heeft Utrecht een sterke uitgangspositie. Zo hebben we het Utrecht Science Park (USP), waar tientallen innovatieve bedrijven en onderzoeksinstellingen hun krachten bundelen met de Universiteit van Utrecht en het Universitair Medisch Centrum.

De wetenschappelijke kennis blijft niet hangen op het USP, maar slaat ook over naar de creatieve industrie in de binnenstad. Neem de samenwerking tussen Dutch Game Garden, gehuisvest in het centrum, en de Universiteit Utrecht. Dit leverde onder meer een serious game op die startende ondernemers innovatieprocessen in de zonneceltechnologie leert begrijpen en beïnvloeden.

Kortom, voor ons is het helder: kiezen voor de Duurzame Domstad betekent kiezen voor nieuwe welvaart. Wat ons betreft kunnen we dan ook niet ambitieus genoeg zijn voor een groene economie.

MatthijsSienot_kleinFrissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is kandidaat raadslid voor D66. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Ook is hij genomineerd als Beste Online Politicus.
Volg @matthijssienot ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver