D66 wil van elk geschikt Utrechts schooldak een zonnedak maken

Zonnepanelen op elk Utrechts schooldak
Zonnepanelen op elk Utrechts schooldak
Veel scholen willen zonnepanelen. Ze besparen energiekosten en ze vormen een mooie aanleiding voor techniekonderwijs. Hiervoor zijn ook al lesprogramma’s. Maar sinds begin dit jaar is het door gewijzigde regelgeving minder aantrekkelijk voor scholen om te investeren in zonne-energie.

Daarom heb ik vorige week samen met andere partijen schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over het wegnemen van de financiële hobbels waar scholen nu tegenaan lopen.

Door wetten en regels verdienen scholen zonnepanelen nu terug in 15 jaar via lagere stroomkosten. Dat is te lang. Banken financieren alleen een krediet met een looptijd van maximaal 10 jaar. De provincie staat al garant voor dat bankkrediet. Wij stellen nu voor dat de gemeente op zijn beurt bijdraagt aan het overbruggen van het financieringsgat, bijvoorbeeld met een voorschotconstructie.

Samen met een raadsmeerderheid van GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en SP pleiten wij ervoor dat de gemeente 5 cent per kWh opgewekte stroom voorschiet aan de scholen. Daarmee kunnen ze het bankkrediet wel in tien jaar terugbetalen via de ‘winst’ op hun stroomrekening.

Daarna kunnen de banken de gemeente het voorschot in vijf jaar terugbetalen. De panelen gaan 25 jaar mee, dus ze hebben daarna nog tien jaar gratis stroom.

Zonnepanelen op schooldaken werken bovendien aanstekelijk op ouders die hun kinderen naar school brengen. Zij zullen ook sneller overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Een belangrijke stimulans om de coalitiedoelstelling te bereiken dat er in 2020 zonnepanelen op 10% van alle Utrechtse daken liggen.

MatthijsSienot_kleinFrissewind, Matthijs Sienot is raadslid voor D66 Utrecht. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Ook werd hij uitgeroepen tot Facebook-politicus van het jaar. Volg @matthijssienot ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver

2 reacties op “D66 wil van elk geschikt Utrechts schooldak een zonnedak maken”

  1. ook scholen kunnen erg veel energie besparen door gebruik te maken van led verlichting tevens kan led verlichting mits goed ingesteld de leer prestaties drastisch verbeteren.

  2. met de actie Zon zoekt school biedt Natuur en Milieu sinds vorig jaar een oplossing boor dit probleem. Ook de Utrechtse groene ondernemer Robin Berg van Lombox legt schooldaken vol met panelen die hij zelf helpt financieren. Zie bijv het dak van de Parkschool! Dus partijen, doe direct na de verkiezingen maar boter bij de vis voor de schoolbesturen, die al met dit thema aan de slag zijn gegaan maar vast wel een opkontje kunnen gebruiken. Hoeft bepaald niet verl te kosten!

Reacties zijn uitgeschakeld.