Daan ruimt in drie weken tijd het strand op en jij kan meedoen!

Daan Strang begint vandaag aan zijn vierde etappe van zijn persoonlijke Beach Cleanup Tour. In drie weken loopt hij 260 kilometer langs de Nederlandse kust, van Den Helder tot Cadzand, om op te ruimen. En dat is hard nodig, want in Nederland belandt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo afval op straat, op het strand of in de natuur. HetkanWEL sprak met Daan over zijn initiatief.

“Omdat de jaarlijkse Beach Cleanup niet doorgaat vanwege corona, besloot ik zelf een actie op touw te zetten: Daan doet ‘t. Ook om te laten zien dat je in je eentje wel degelijk verschil kan maken,” vertelt Daan Strang enthousiast. Al is het wel fijn dat vrijwilligers zich enthousiast aansluiten bij zijn tocht en, keurig op anderhalve meter afstand, komen helpen met dat opruimen.

Daan’s Beach Cleanup

“Eergisteren waren we met een gezellige club van 16 vrijwilligers. Het zijn extreme condities met die hitte en sommige mensen verloor ik meteen uit het oog en zag ik aan het einde van de etappe weer terug. Kilometers hadden ze door het rulle zand gelopen met drie tot vier kilo plastic bij zich, zodat ik het kon wegen. Uiteindelijk hebben we 39,2 kilo opgehaald die dag. Van het strand, maar ik heb nog een klein stukje duinen meegepakt waar duidelijk een feestje was geweest. Dan zit je tas snel vol met al die flesjes, blikjes, plastic zakjes en peuken.”

Coronaproof bedrijfsuitje

“Gisteren liepen we op een stuk door een natuurgebied. Daar zijn niet zoveel dorpen en dus vind je meer oceaanafval en minder afval van strandgangers. Nadeel is dan dat er dus ook minder strandopgangen zijn met afvalcontainers. Ik loop er vaak met mijn honden met mijn honden en heb dan zere schouders van al het afval dat ik mee moet zeulen. Gisteren waren er beduidend minder vrijwilligers om me te helpen, maar daar stond tegenover dat vier man van het bedrijf BDC mee hielpen als een soort coronaproof bedrijfsuitje en zij verzorgden ook eten bij de eindstreep.”

“Vandaag ga ik vanaf Schoorl Kamperduin naar Bergen aan Zee: dat is voor mij een thuisetappe van acht kilometer. Morgen ga ik naar Castricum. Dat wordt een leuke etappe, want dat stuk heb ik nog nooit gelopen. En donderdag wordt ook heel bijzonder, want dan loop ik naar Wijk aan Zee en daar ben ik, bij strandtent Aloha, ooit begonnen met mijn cleanups. Zij organiseren dan een eigen cleanup waarmee ze me tegemoet lopen.”

Van Den Helder tot Nieuw-Zeeland

“De enthousiaste reacties die ik krijg, zijn echt hartverwarmend. Gisteren kreeg ik een mailtje van iemand uit Nijmegen, die mee wilde doen met mijn actie door daar het strand bij een lokaal meer op te ruimen met wat vrijwilligers. Zo ver uit de kust: dat vind ik echt fantastisch! En iemand uit Nieuw-Zeeland liet me weten ook daar een dag op pad te gaan om mee te helpen met opruimen. Daar krijg ik zoveel energie van. Voor het eerst van mijn leven kan ik mijn Social Media niet meer bijhouden. Ik ben even in hele andere dimensie gestapt, een hele positieve.”

Wil je meedoen en Daan helpen met zijn opruimactie? Meld je dan aan via zijn website Plogsack. En laat ons en Daan via een reactie hieronder vooral even weten wat je van zijn actie vindt.

Over de schrijver

1 gedachte over “Daan ruimt in drie weken tijd het strand op en jij kan meedoen!”

 1. Geweldig Daan

  Twee jaar geleden heb ik ook een etappe gelopen.

  Ik zou willen dat er meer mensen zijn die rommel opruimen. Nog beter zou zijn dat er helemaal geen rommel meer wordt weggegooid.

  Is het zo moeilijk voor mensen om alle troep thuis in de kliko te gooien.

  Ik snap het niet. Ik zie zo weinig Greta’s onder de jeugd. Zo weinig jongeren hebben liefde voor de natuur.

  Ik hoop dat je veel volgers krijgt Daan om de wereld iets schoner te krijgen.

  Ik doe het ook wel eens in mijn eigen omgeving. Zwerfvuil opruimen.

  Succes.

Reacties zijn gesloten.