Daarom zijn bacteriën je beste vrienden

Lekker Vies Worden Is Goed Voor De Biodiversiteit In Je Lijf. Foto: Miss Messie, Flickr
Lekker Vies Worden Is Goed Voor De Biodiversiteit In Je Lijf. Foto: Miss Messie, Flickr
Je zit op de fiets, buiten de stad en waant je in de natuur. Overal om je heen zie je kilometers oneindig grasland en akkerland. Je fietst langs populieren en brede sloten en met een beetje geluk drijven er witte wolken in de blauwe lucht en bevind je je in het decor voor een oud-Hollands schilderwerk. Mooie Hollandse natuur, toch?
Helaas, schijn bedriegt. De kans is groot dat je eigenlijk door een agrarisch industrieterrein fietst. In Nederland wordt namelijk veel land zo intensief bewerkt dat het monoculturen zijn geworden: er leeft niet veel meer dan die ene plant die de boer er wil hebben. Al het andere wordt weg geploegd, doodgespoten of op andere wijzen geweerd.
Het is de vraag hoe slim dat is. Wetenschappers komen er steeds meer achter dat biodiversiteit, oftewel een rijke hoeveelheid van verschillende planten, dieren en micro-organismes, goed is voor ons.
Biodiversiteit is goed voor ons land
Bij biodiversiteit denken veel mensen aan dieren en planten boven de grond. Maar wat er onder de grond leeft, is minstens zo belangrijk. In één theelepel gezonde grond zitten 100 miljoen tot 1 miljard bacteriën en andere micro-organismes en dieren zoals wormen en schimmels (Bron: USDA). Niet voor niets wordt de bovenste toplaag van de grond ook wel “levende grond” genoemd. Deze jungle van beestjes en micro-organismen is zeer belangrijk voor ons.
Volgens onderzoeker dr. Ir. Nick van Eekeren is hele intensieve landbouw, waarbij je vaak ploegt en veel kunstmest en pesticides gebruikt slecht voor de biodiversiteit. Je kunt beter slim gebruik van alle beestjes en bacteriën die in de grond leven. Van Eekeren: “Een akkerbouwer die zijn grond minder intensief bewerkt zal bijvoorbeeld meer soorten wormen in zijn bodem krijgen en die wormen zullen hem ook weer gaan helpen om die bodem los te houden zodat hij de grond minder intensief hoeft te bewerken. Deze overgang heeft tijd nodig. Je komt in een soort van transitie.”
Van Eekeren en zijn mede-onderzoekers ontdekten dat een biologische manier van landbouw bedrijven een stuk beter voor de bodem is dan traditionele, intensieve methoden. Zij zetten 137 melkveebedrijven op een rijtje en checkten de kwaliteit van de bodem. Met name keken ze of er veel leven in de bodem zat. Wat bleek? Bij ruim 50% van de biologische bedrijven was de bodem van goede kwaliteit en 15% had een bodem van matige kwaliteit. Bij intensieve bedrijven was het patroon precies andersom: bijna de helft had een matige bodemkwaliteit grond en een kleine 20% van goede kwaliteit.
Biodiversiteit is goed voor je lijf
Waarom je gezonder wordt van biodiversiteit? Lees hier snel verder.

Over de schrijver