Helden van duurzaamheid: deze mensen maakten Nederland echt groener

Stella. Eerste Gezinsauto Op Zonne-Energie. Foto: Still Uit Video
Ook Deze Tu Studenten Droegen Dit Jaar Een Steentje Bij Met Stella, De Eerste Gezinsauto Op Zonne-Energie. Foto: Still Uit Video
Wie hebben afgelopen jaar echt een bijdrage geleverd aan de vergroening van Nederland? Wij zijn in ons archief gedoken, en vonden talloze voorbeelden van mensen die een grote of kleinere bijdrage leverden aan een mooiere, eerlijkere en leukere wereld.
Op de Dag van de Duurzaamheid (10-10) daarom een eerbetoon aan deze helden van de duurzaamheid.
Ken jij mensen of initiatieven die op de lijst met helden van de Dag van de Duurzaamheid horen? Deel ze met ons in de reacties hieronder!
De mensen van Damn Food Waste gaven 5.000 mensen gratis eten op het Museumplein in Amsterdam, met voedsel dat anders weggegooid zou worden.
Samuel Levi met het team van de Youth Food Movement verraste de Albert Heijn met een actie waarbij consumenten zichzelf 2% korting gaven. Dit naar aanleiding van de eenzijdige kortingsactie die het supermarktconcern boeren en andere voedselproducenten oplegde.
Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager haalde dit jaar een mijlpaal: het 1000ste verkooppunt van zijn innovatieve vegetarische producten. Lees hier ook onze test van echte vegetarische speckjes.
Mark Slegers van Rotterzwam won dit jaar de Afval Battle van de ASN Bank. Rotterzwam maakt namelijk weer nieuw eten uit afval.
Door bezuinigingen staan veel voorzieningen onder druk. De Dorpsbewoners van Warffum kwamen in opstand toen het verzorgingstehuis in het dorp moest sluiten. Zij besloten het huis zelf te gaan runnen.
Niels Oskam en zijn team van Rankabrand rangschikten al meer dan 800 merken op duurzaamheid. De website en de app bieden consumenten een handige tool om bewuste keuzes te maken.
Peter Smith toerde door Nederland met wereldbol gemaakt van 6000 plastic afvalflesje. Hij inspireerde mensen zoals Anne, die 1 jaar lang door Nederland rent om zwerfafval op te ruimen.
900 Amsterdammers visten in september grote hoeveelheden plastic uit de Amsterdamse grachten
De 19-jarige student Boyan Slat haalde de wereldpers met zijn idee om plastic uit zee te vissen. Het is nog steeds een idee, maar hij wist 80.000 dollar op te halen voor een haalbaarheidsonderzoek. Ondertussen is er een heel team van wetenschappers en ingenieurs bezig om zijn idee uit te werken.
Dos Winkels en Charlotte Hesterman van de Sea First Foundation organiseerden dit jaar weer allerlei activiteiten om de zee en de oceanen te beschermen. In Noordwijk haalden zij afgelopen weekeinde honderden stukken afval van het strand.
Vrijwilligers van de My Beach Cleanup Challenge haalden in augustus 6.590 kg afval van het strand
Joke Bom biedt al jaren met haar webshop WatMooi duurzame mode. Dit jaar bedacht zij een nieuwe manier om haar producten aan de man te brengen: met een popup-store.
Harm Reitsma en zijn team van de Windcentrale werden dit jaar wereldrecordhouder crowdfunding: zij haalden in 1 dag tijd 1,3 miljoen bij elkaar voor windenergie. In oktober vorig jaar haalde de Windcentrale ook al 7 miljoen euro op.
Jon Nederstigt, wethouder in Haarlemmermeer wist met 3 miljoen euro een fonds voor duurzame energie te vermeerderen tot 33 miljoen euro. Hij is een voorbeeld hoe je ook in een crisis groen kunt groeien.
De studenten van TU Eindhoven gooide hoge ogen met Stella, de eerste gezinsauto op zonne-energie.
Het team van de ASN Bank en Voor de Wereld van Morgen wisten die jaar weer honderden duurzame projecten te inspireren tot actie. Bovendien stemden bijna 19.000 mensen in de strijd om de ASN Bank Wereldprijs.
De mensen van Tegenlicht brengen steeds weer de nieuwste trends in duurzaamheid op aansprekende wijze op t.v. en internet.
Peter van Vliet en de andere mensen achter Duurzaam Nieuws trokken dit jaar veel aandacht met een nieuw initiatief: samen lossen we de crisis op.

Over de schrijver