Damn Food Waste redt groente van zinloos einde met gratis megalunch in Groningen

Damn Food Waste komt in actie tegen voedselverspilling en maakt zaterdag een heerlijke gratis lunch bereid van voedsel dat anders niet op ons bord was beland. Van ‘Restjesparadijs’ tot  ‘Moestuin Maffia’, tot ‘Vreemde Vogels’ er is van alles te zien en te doen op 28 juni in het Noorderplantsoen in Groningen.

Aanstaande zaterdag is het zover en staat het Noorderplantsoen geheel in het teken van Damn Food Waste. De gratis lunch laat zien dat er nog steeds bijna 1/3 van al het geproduceerde voedsel niet op ons bord belandt. Ze hebben niet de juiste vorm, kleur, label of blijven achter bij de boer. YFM (Youth Food Movement) maakt van deze groenten een lekkere Discosoep en alle Groningse initiatieven die zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan komen zaterdag in actie en laten zien wat zij doen om dit aan te pakken.

Id 54256

Foto’s van de vorige editie van Damn Food Waste in Amsterdam

Waan je in een Restjesparadijs

In het restjesparadijs vind je De Goede Visser’s met hun doordraaisoep. Deze vissoep is gemaakt van vis die anders zou zijn doorgedraaid (vernietigd), maar die ontzettend lekker smaakt! Dus eeuwig zonde om deze vis niet te gebruiken. Of leer ouderwets wecken bij ‘Landkeuken’. Een goede en inmiddels bewezen manier om fruit langer te bewaren.

Composteren kun je leren

Kom langs bij de Moestuin Maffia, waar je ziet hoe je je eigen eten kunt laten groeien. De ‘Waste Watchers’ en ‘Oma weet wel raad’ maken van restjes groente weer nieuwe groente. Zo verspil je echt zo min mogelijk wanneer je gaat koken en krijg je ook nog eens extra groene vingers! Heb je toch nog restjes over, dan laat ‘Refood’ je de fijne kneepjes van het composteren zien.

Vreemde Vogels

Dan zijn er altijd nog de initiatieven die de meest waanzinnige ideeën hebben en je inspireren om het eens over een hele andere boeg te gooien. Ook insecten, bloemen en zeewieren zijn namelijk eetbaar en hartstikke lekker!

Tijdens Damn Food Waste kun je ook bij Het Voedingscentrum terecht voor meer informatie en tips over hoe je thuis minder kunt verspillen en kun je je alvast opgeven voor de Food Battle van Wageningen UR in het najaar. Met de Food Battle ga je de strijd aan met andere bezoekers van Damn Food Waste om tussen 27 oktober en 16 november zo min mogelijk te verspillen. Bij het pop-up FoodGuerrilla café haal je een gezond tussendoortje en kun je alles vragen over hoe jij je kunt aansluiten bij FoodGuerrilla.

Damn Food Waste vindt plaats op 28 juni in het Noorderplantsoen in Groningen. Het evenement is van 12:00-16:00 uur en is gratis te bezoeken. Om het maal in het Groningse Noorderplantsoen tot een succes te maken werkt Damn Food Wast nauw samen met ondernemers en initiatieven uit de stad en provincie, waaronder Youth Food Movement (YFM) Groningen, de Gemeente Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en de Voedselbank.

Kijk voor meer informatie ook op www.damnfoodwaste.com

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Eerste anti-voedselverspilling restaurant opent deuren in Nederland
Ninja tip tegen voedselverspilling: zelf basilicum laten hergroeien!

Over de schrijver