Jarenlang heb ik last gehad van een opgeblazen buik en een stoelgang die niet helemaal op rolletjes liep. Tot ik vegan werd. Niet omdat ik mijn darmproblemen daarmee dacht op te lossen, maar vanwege het dierenleed en het klimaat. De oplossing voor mijn darmproblemen kreeg ik er gratis bij. Misschien omdat ik stopte met lactose. Misschien omdat ik minder bewerkt voedsel at (die zijn vaak niet vegan) of omdat ik mijn dagelijkse portie groente vol vezels verdubbelde. Wie zal het zeggen. Maar één ding blijft na al die jaren tricky en dat is op vakantie gaan. Ik vroeg Groene Vrouw en Poepdokter Nienke Gottenbos om advies.
Alcohol
De vakantie is bij uitstek een tijd om je normale routine te laten varen en alles even helemaal los te laten (we schreven er al eens over als het gaat om duurzaam leven tijdens de vakantie). Daar hoort een wijntje of cocktail natuurlijk bij. Nienke: “Een keer een wijntje bij het eten of een avondje doorzakken, overleef je wel, maar als je darmproblemen hebt is het handig om een paar dingen te weten. Zo kan één glas alcohol per dag er al voor zorgen dat bacteriën van de dikke darm naar de dunne darm verhuizen. Daar produceren ze gas, lawaai en zorgen ze voor buikpijn en dunne ontlasting. Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je lijf dit kan opvangen. Vanaf je veertigste/vijftigste maak je minder maagzuur en enzymen aan en gaat je darmflora achteruit. Wat kan helpen, is minder alcohol drinken en gefermenteerd voedsel opnemen in je dieet.” Tip: alcohol veroorzaakt darmproblemen, dus drink met mate.
Wit stokbrood, croissantjes en pasta
De meesten van ons gaan nog steeds naar landen als Frankrijk op vakantie waar we ons tegoed doen aan wit stokbrood en croissants. Of naar Italië waar we bergen pasta en pizza verslinden. “Mensen proberen vaak van alles de schuld te geven van hun darmproblemen op vakantie, maar een wit stokbrood met weinig toevoegingen kan gezonder zijn dan een bewerkt bruin brood. Het gaat dan ook om het geheel. Thuis eet je bijvoorbeeld nog genoeg groenten naast je brood. Maar als je op vakantie uit eten gaat krijg je toch vaak vlees, friet en een blaadje sla. Dat helpt niet, want we halen onze vezels (die belangrijk zijn voor de darmen) vooral uit groenten. Bovendien bewegen we vaak minder tijdens de vakantie, waardoor je verstopping of juist dunne ontlasting kan krijgen.” Tip: blijf bewegen en eet voldoende groente.
Salade en rauwkost
Om aan ons dagelijks portie groente te komen, bestellen we in warme landen vaak een salade naast die befaamde friet, maar rauwkost is juist moeilijker te verteren waardoor je darmen harder moeten werken. “Gekookte, gestoomde, gebakken of geroosterde groenten zijn makkelijker te verteren. Ik adviseer dan ook altijd om in ieder geval een keer per dag zelf te koken: bijvoorbeeld een soepje tjokvol groente voor de lunch. Dat is zo gemaakt en je weet precies wat erin zit. Op die manier krijg je iedere dag in ieder geval de nodige groente binnen. Natuurlijk zijn er ook mensen die prima tegen rauwkost kunnen: blijf dan vooral je salades eten. Voedsel heeft nou eenmaal niet bij iedereen hetzelfde effect.” Tip: eet bij darmproblemen niet te veel rauwe producten.
IJskoffie en ijsjes
Ook bij andere koude producten, zoals ijsjes of ijskoffie, moeten de darmen extra hard werken. “Een ijskoffie moet een keer kunnen, maar niet én én én. Elke dag een ijsje en drie keer een ijskoffie is gewoon te veel. Je darmen zijn het niet gewend en moeten hard werken om koude dingen op te warmen. Daar komt nog bij dat in een warm klimaat de stof histamine makkelijker vrijkomt, waardoor je darmproblemen kan krijgen van producten waar je eigenlijk niet zo goed tegen kunt, maar waar je in het koelere Nederland misschien minder last hebt.” Tip: koude producten als ijsjes en ijskoffie met mate.
Water
Zeker als het warm is, is het verstandig om genoeg te drinken, maar de fout die we vaak maken is liters water naar binnen klokken en te weinig eten. Daar krijg je zo’n klotsbuik van. “Mijn advies is om een heel klein beetje zout aan je water toe te voegen: dan neemt het lichaam het beter op. Anders spoelt het alleen maar door en heb je er minder aan en kan je er zelfs klachten van krijgen. Pas ook op met kraanwater in het buitenland: soms omdat dat water niet van goede kwaliteit is, soms omdat wij ander water gewend zijn.” Tip: voeg een beetje zout toe aan je drinkwater.
Het zwembad
Chloor in het zwembad is bedoeld om bacteriën te doden, maar dat betekent dat het ook de bacteriën op je huid doodt en die in je darmflora als je een hap water binnenkrijgt. Als je dus drie weken lang dagelijks in het zwembad dobbert telt dat op. “Dat geldt ook voor schoonmaakmiddelen, sommige verzorgingsproducten of pesticiden op groente. Daar zitten allemaal producten in die erop gericht zijn op bacteriën te doden: daarin wordt geen onderscheid gemaakt, dus ze tasten ook het mircobioom in je darmen aan. Een keer in het zwembad is niet erg, maar wekenlang de hele dag is wat veel voor je darmen.” Tip: lig niet elke dag de hele dag in het zwembad te dobberen.
Poepangst
We hebben allemaal wel eens in een situatie gezeten, waarin je in een hotelkamer deelt met iemand die je niet zo goed kent en muren die zo dun zijn als karton. Op zo’n moment kan er ‘poepangst’ ontstaan (ja echt, het is een ding). Nienke: “Mijn eerste tip is om dan een koptelefoon op te zetten, zodat je je niet te bewust bent van je eigen geluiden die de ander misschien ook kan horen. Maar nog belangrijker: wees gewoon eerlijk en vraag de ander om alvast naar de lobby te gaan, zodat jij even rustig naar de wc kan. Hoe het ook zij: jezelf erover opwinden, is nooit goed, want stress is niet goed voor je stoelgang. En je poep ophouden zorgt ook voor de nodige problemen.” Tip: stuur je reisgenoten even naar de lobby, zodat jij naar de wc kan.
Hoe voorkom je darmproblemen?
- Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel
- Eet gevarieerd, lokaal en seizoensgebonden
- Verzamel een arsenaal aan gezonde, simpele recepten die je snel op tafel zet
- Eet elke dag veel groenten
- Ga niet meer op dieet, maar accepteer dat je soms wat dunner bent en soms wat dikker bent
- Een wijntje of suiker op zijn tijd is prima, maar met mate, ook op vakantie (en voel je er in ieder geval niet schuldig over, maar geniet er met volle teugen van)
- Probeer stress te vermijden en ontspan (vakantie is daar prima voor!)
- Blijf in beweging
Hoe gaat het met jouw darmen als je op vakantie bent? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
2 gedachten over “Op vakantie zonder darmproblemen? Poepdokter Nienke Gottenbos geeft tips over hoe je dat aanpakt.”
voor Lets, Leeuwarden, wil ik een zondagmiddag gaan organiseren met informatie over gezond eten.
Nu ik over de poepdokter heb gehoord. lijkt het me leuk om haar uit te nodigen
om een lezing te geven.
Hoe duur is dat?
Waarom staat er bij de IQ test niet dat hij zoveel geld kost ?
Reacties zijn gesloten.