De 100 meest bedreigde diersoorten

Maar weinig mensen weten van het bestaan van de wilgschimmel. Logisch, want deze schimmel groeit als een kleine parasiet op takken in een klein hoekje van Wales. Het is één van de meest zeldzaamste schimmels in de wereld en daarom heeft het de bedenkelijke eer om opgenomen te zijn in de top 100 van ’s werelds meest bedreigde diersoorten. Op deze lijst staan ook de drievingerige luiaard, de wollige spinaap en de saola, een antilope die bekend staat als de Aziatische eenhoorn, omdat het zo zelden waargenomen is.
Menselijk handelen
De lijst werd deze week gepresenteerd op het World Conservation Congres in Zuid-Korea, een vierjaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). De lijst is samengesteld door 8000 wetenschappers en enig in zijn soort. De reden dat er gekozen is voor deze 100 dieren is dat ze uitsterven door menselijk handelen. Bijvoorbeeld door het vernietigen van de natuurlijke habitat, vervuiling en de klimaatverandering.
Nutteloos?
Maar de wetenschappers voegden nog een criterium toe aan de lijst: van deze diersoorten wordt gevreesd dat er niemand opkomt voor ze, omdat ze niet van duidelijk nut lijken te zijn voor de mens. De samenstellers willen met deze lijst aantonen dat we niet alleen moeten vechten voor de meer charismatische diersoorten, zoals panda’s en tijgers, of de soorten die voordelen opleveren voor de medische wereld. We moeten ons afvragen of ook de minder ontwikkelde diersoorten het verdienen om bewaard te blijven.
Morele beslissing
Jonathan Baillie, directeur van de Zoological Society of Londen, zegt hierover: “We kiezen steeds vaker voor de ‘wat kan de natuur voor ons doen’-aanpak, waarbij dieren en wilde habitats gewaardeerd worden op basis van het nut voor de mens.” Door deze lijst staan we voor een grimmige keuze, aldus Jonathan: “ We hebben een belangrijke morele en ethische beslissing te maken: hebben deze diersoorten het recht om te overleven? Of hebben wij het recht om hen te laten uitsterven?”
10 van de meest bedreigde diersoorten
Ploughshare schildpad
Rio Pescado pad
Drievingerige luiaard
Tarzan’s kameleon
Vleermuis van de Seychellen
Libense leeuwerik
Jamaicaanse leguaan
Zoetwaterkrab uit Singapore
Wollige spinaap
Edward’s fazant
Bron: Guardian
Lees ook
Gratis offertes voor zonnepanelen
Bier voor boomknuffelaars
HM stopt met gebruik giftige stoffen in kleding

4 reacties op “De 100 meest bedreigde diersoorten”

Reacties zijn uitgeschakeld.