The New York Times schreef een online essaywedstrijd uit waarin lezers werden gevraagd ethische argumenten te geven vóór het eten van vlees. De Amerikaanse krant had namelijk opgemerkt dat in de huidige discussie over wel of geen vlees eten vegetariërs en veganisten de boventoon voeren. Met goed aangevoerde ethische argumenten weliswaar: dieren wordt onnodig leed aangedaan, het milieu wordt te sterk belast, de bio-industrie is onacceptabel en de mens zou prima als herbivoor in plaats van carnivoor door het leven kunnen gaan. Overtuigde vleeseters zijn in de discussie bijna onhoorbaar.
Juryleden van de krant, waaronder de auteur van het boek “Eating Animals”, Jonathan Safran Foer (ook bekend van het recent verfilmde “Extreem luid en ongelooflijk dichtbij”), kozen zes essayschrijvers die het sterkste punt maken. Het was aan de lezers van de New York Times om op het meest overtuigende verhaal hun stem uit te brengen. De auteurs beschrijven hoe ze in een welvaartsmaatschappij voor de morele keuze kwamen te staan: eet ik wel of geen vlees? Opvallend is dat een aantal essayschrijvers beschrijven eerst vegetariër te zijn geweest, totdat een inzicht hen weer tot vlees eten bracht.
5 ethische argumenten voor het eten van vlees
De uitslag is inmiddels bekend. De winnende schrijver pleit dat het enige ethische vlees ‘kweekvlees’ is: in een laboratorium gekweekt vlees uit de stamcellen van dieren. Door deze recente ontwikkeling zal de auteur van het essay binnenkort weer in staat zijn om vlees te eten zonder morele bezwaren. Opmerkelijk: de wetenschapper die kweekvlees ontwikkelde komt uit Nederland.
Andere argumenten die gegeven werden door de essay schrijvers:
- Vlees eten is nodig voor een balans. Voor het produceren van dierlijke producten zoals melk of eieren zijn er dieren nodig, maar die kunnen niet oneindig in leven gehouden worden. Ook voor het verbouwen van planten zijn dierlijke producten nodig om de grond te bewerken.
- Het eten van vlees is soms ethischer dan het consumeren van planten of vegetarische producten zoals tofu. De fossiele brandstof die gebruikt moet worden in het verbouwingsproces en transportkosten van planten kan zo belastend zijn voor het milieu dat het slachten van dieren de betere optie is.
- Het morele bezwaar zit vooral bij de productie van het vlees, niet bij vlees eten an sich. De belangrijkste vraag is: hoe gaan we om met dieren?
- Wel of geen vlees eten is een luxe-kwestie. Veel armere mensen in de wereld hebben geen keus, en zijn voor een gezond menu afhankelijk van vlees.
Bron: Trouw, New York Times
Leestip
[bol_product_links block_id=”bol_5506f0ec61ed3_selected-products” products=”9200000000032974″ name=”voedselzandloper” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Lees ook
Ex-vegetariërs worden slager en jager
Unilever doet plofkip in de ban
Vleesbedrijf failliet door roze slijm
5 reacties op “De 5 beste argumenten voor het eten van vlees”
Punt drie is belachelijk. Voor de productie van één kilo vlees is vijf tot tien kilo graan of soja nodig. Door minder vlees te eten, kan het graan of soja dat normaal aan de dieren wordt gegeven zelf opgegeten worden.
helemaal gelijk
1 productie dieren worden niet geslacht om te eten
2 vlees komt ook van heiden en verre
3 Zeker mee eens (ben opzich voor biologisch eten)
4 Wouw, deze is echt heel erg dom. Alles is een luxe probleem hier dat is geen argument.
Omdat wij dus een keuze hebben, mogen we niet kiezen??
Je hebt helemaal gelijk. (vooral punt 4)
En wat betreft drie, dat is nu een actueel punt, maar misschien moeten we ons afvragen of vlees eten "an sich" wel ethisch verantwoord is. Is het wel goed dat er dieren doodgaan voor ons genot?
ik vind dat hij helemaal gelijk heeft.
Reacties zijn uitgeschakeld.