De 5 beste niet-materiële cadeaus voor kerst

Kerstbal
Bron: Flickr.com – Joe Buckingham

Het lijkt allemaal zo mooi: de gekleurde papiertjes en de prachtige strikken om alle kerstcadeaus. Maar na de feestdagen blijkt vaak dat we ontvangen cadeaus maar kort waarderen. Videogames vervelen, de stropdas wordt nooit gedragen en de saladeschaal past niet bij het servies. Wat overblijft, is plastic en oud papier. Maar hoe geef je een blijvend en milieubewust cadeau? Om dit jaar het perfecte kerstcadeau te kunnen geven, slaan we een andere weg in. We geven geschenken met gevoel en een lage ecologische voetafdruk.

Samen doen is leuker
Er is niets leukers om iets te krijgen dat je kunt doen, zeker als het samen met de gever is. Geef bijvoorbeeld een museum jaarkaart, yogalessen of een wijncursus.

Blijf geven
Maak een boek, uiteraard van gerecycled papier, met cadeaucoupons die de ontvanger kan inwisselen. Bijvoorbeeld voor een diner door jou gekookt, samen een boswandeling maken of hulp bij de aanleg van een tuin.

Maak het zelf
Maak zelf een cadeau van oude spullen. Smelt bijvoorbeeld kaarstompjes om tot een nieuwe kaars of maak een verkleedbox van oude kleding voor kinderen.

Geef een herinnering
Geef een foto van een gedeelde herinnering. Lijst hem in en versier de lijst. Of maak een fotocollage met meerdere mooie momenten.

Goed doel
Of koop een cadeau via een goed doel. Organisaties zoals Oxfam Novib verkopen cadeaus en de opbrengst gaat naar partnerorganisaties. Zij helpen mensen in ontwikkelingslanden in hun strijd tegen armoede.

Bron: huffingtonpost.com, ofamnovibpaktuit.nl

Lees ook:
Onderzoek bevestigt: bidden biedt echt troost
Stille krachten – de magische krachten van een bezemsteel
Geen voldoendes in top 21 duurzame supermarkten

1 gedachte over “De 5 beste niet-materiële cadeaus voor kerst”

  1. Het is een hardnekkig sprookje dat de wasmachine het huishoudelijk werk heeft verlicht.
    Tegenwoordig ligt er iedere dag een schone (en een vuile) stapel kleren klaar tegen 1 maal in de week zo'n 40 jaar geleden. Zou het apparaat niet willen missen ook al niet omdat mannen ermee om kunnen gaan én omdat de meeste mensen frisser ruiken.
    Een echte tijdswinst behaal ik uit het niet meer zoveel hoeven strijken met alle moderne stoffen.
    Onderzoek (vraag me niet waar en wanneer) heeft aangetoond dat slechts de stofzuiger een daadwerkelijke tijdsbesparing heeft opgeleverd.

Reacties zijn gesloten.