De 5 groenste vliegmaatschappijen

63692776 D6D633291E
Bron: Shyb (Flickr.com)
Eco-bewuste reizigers omarmen hybride auto’s als een alternatieve vorm van vervoer, maar vergeten vaak dat vliegreizen een grotere bijdrage leveren aan het broeikaseffect. Wereldwijd is de luchtvaartindustrie goed voor drie procent van de uitstoot van broeikasgassen. Inmiddels hebben veel vliegmaatschappijen gelukkig hun verantwoordelijkheid genomen en proberen ze hun aandeel zoveel mogelijk te beperken. KLM heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat ze gerecyclede frituurolie als biobrandstof gaan gebruiken voor hun vluchten van en naar Frankrijk.

Milieubewuste keuze
Het bedrijf Brighter Planet helpt de reiziger een milieubewuste keuze te maken bij het boeken van een ticket. Ze hebben een analyse gemaakt van de CO2-uitstoot van populaire luchtvaartmaatschappijen. Ze hielden daarbij rekening met vijf variabelen: brandstofverbruik, bezettingsgraad, zeteldichtheid, vrachtlading en vluchtafstanden. Voorbeeld: een passagier die met maatschappij Qantas van New York naar Los Angeles vliegt, heeft een grotere ecologische voetafdruk dan de passagier die dezelfde vlucht maakte met JetBlue. Dat komt omdat Qantas gebruik maakt van grotere vliegtuigen die bijna vier keer zoveel brandstof verbranden. Daarnaast is het vliegtuig vaak maar half bezet. Patti Prairie, CEO van Brighter Planet, zegt over de analyse: “Het belang van onze berekening is om aan bedrijven en particulieren te laten zien dat ze niet minder hoeven te vliegen of meer moeten betalen om milieubewust te zijn. Ze hoeven alleen maar te letten op de CO2 uitstoot van een vliegmaatschappij.”

Ryanair beste keuze
De uitkomst van de analyse is een lijst met twintig van de grootste luchtvaartmaatschappijen in de wereldwijde vliegindustrie. Volgens de bevindingen van Brighter Planet gebruikt de schoonste vliegmaatschappij bijna een derde brandstof om een gemiddelde reiziger te vervoeren ten opzichte van de minste efficiente maatschappij. Ryan Air blijkt de beste keuze te zijn, KLM staat op de zevende plaats. De top 5 ziet er als volgt uit:

1) Ryan Air
2) Cathay Pacific
3) Easy Jet
4) Continental Airlines
5) United Airlines

Bron: huffingtonpost.com

Lees ook:
Kuur tegen de dood onder handbereik
6 manieren waarop zonne-energie je leven gaat veranderen
Afrikaanse landen lopen voor op EU: totaalverbod op plastic tas

3 gedachten over “De 5 groenste vliegmaatschappijen”

  1. Op zich goed initiatief. Wel een grote blunder om in de analyse NIET te kijken naar lobbyactiviteiten van deze maatschappijen TEGEN maatregelen om de sector te verschonen en/of te verduurzamen, of tegen acceptatie van de wetenschappelijke realiteit omtrent klimaatverandering in het algemeen. Had men dat wel gedaan, dan waren sommige van deze maatschappijen nooit in de top5 terecht gekomen…. http://switchboard.nrdc.org/blogs/jschmidt/americhttp://www.climatecounts.org/scorecard_sectors.ph

Reacties zijn gesloten.