De 7 eigenschappen van effectieve mensen

Al meer dan 15 miljoen mensen kochten het boek “The 7 habits of highly effective people”. In het genre zelfhulp-boeken is het dan ook een absolute bestseller. Persoonlijk ben ik altijd een beetje sceptisch over dergelijke adviesliteratuur, zeker als op de voorkant staat dat “dit boek je leven verandert”. Maar toen ik onlangs voor de 48e keer werd geattendeerd op het boek, heb ik me er aan gewaagd. En eerlijk is eerlijk: de “7 habits” heeft mijn leven weliswaar niet veranderd, maar het heeft me zeker een aantal belangrijke inzichten gegeven. Ik kan het dan ook aanraden aan iedereen die het nog niet heeft gelezen. En voor iedereen met weinig tijd volgt hier een opsomming van de zeven eigenschappen die effectieve mensen met elkaar gemeen hebben.

1. Wees pro-actief

Ons gedrag is een gevolg van onze beslissingen, niet van de omstandigheden waarin we verkeren. Wij kunnen altijd kiezen hoe we reageren en waarop. Effectieve mensen concentreren zich op de zaken waarop ze direct invloed hebben. Ze kiezen daarbij bewust hoe ze zullen reageren. Kortom, jij bent de programmeur van je eigen leven.

2. Begin met het einde in gedachten

Stel je eigen begrafenis voor. Er zijn 4 sprekers: een naast familielid, een vriend, een collega en een kennis van een vrijwilligersorganisatie waarvoor je actief bent geweest. Wat wil je dat ze over jou zeggen? Wat wil je hebben bereikt?

Als je hier serieus over nadenkt, krijg je een beeld van je gewenste bestemming. Van je belangrijkste waarden. Van alles wat je uit dit leven wilt halen. De kunst is om dit te realiseren. Schrijf bijvoorbeeld een persoonlijk missiestatement waarin je je doelen, wensen en waarden vastlegt.

Met eigenschap #1 ben je dus de programmeur van je eigen leven en met eigenschap #2 bepaal je het programma.

3. Doe de belangrijkste dingen eerst

Als je weet wat je belangrijk vindt, richt je leven dan zo in dat belangrijke zaken de plaats krijgen die ze verdienen. Dat vraag om goed time management. Covey adviseert hiervoor om te plannen per week en niet per dag. Onderscheid de rollen die je speelt (bijvoorbeeld vader, productie-leider, echtgenoot) en stel per rol doelen voor de komende zeven dagen. Plan vervolgens je week.

4. Denk win-win

Streef naar oplossingen waarbij alle betrokkenen voordeel hebben. Het is dus niet jouw oplossing of die van mij, maar onze oplossing- de betere oplossing.

5. Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden

Vaak zijn we zo overtuigd van ons eigen gelijk, zo vol van onze eigen biografie, dat we niet empatisch kunnen luisteren: luisteren met als doel inzicht te verkrijgen in het denkraam van de ander. Probeer daarom in een volgend belangrijk gesprek eens eerst een goede diagnose te stellen voor je reageert. Een goede truc hiervoor is 2/3 van de gesprekstijd luisteren en 1/3 spreken.

6. Zoek de synergie

Waardeer elkaars verschillen van inzicht. Beschouw ze als een kans om tot een ongedachte uitkomst te komen: de hogere derde weg – het alternatief dat wel in de lucht zat, maar pas tastbaar werd nadat jullie hem vanuit verschillende invalshoeken samen hadden gevonden.

7. Houd je zaag scherp

Zorg dat je in vorm blijft op vier gebieden: fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel.

Over de schrijver

1 reactie op “De 7 eigenschappen van effectieve mensen”

  1. In verband met de rollen die ik speel en het time management dat dat vergt, had ik deze korte versie nodig om het boek tot me te kunnen nemen. Typisch gev al van win-win. En ik het tijdens het lezen zeker 90% van de tijd geluisterd. dus dat is nog een verbeter puntje.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020