De 9 grootste mythes over zonne-energie

Foto: Lin Pernille photography, Flickr

Zonnepanelen zijn duur, onrendabel en milieuvriendelijk. Tenminste, dat vertellen mensen je aan de borreltafel. Maar de waarheid is anders. hetkanWel prikt de 9 grootste mythes over zonne-energie voor jou door.
[imagebrowser id=33]
(Advertentie)
Krijg snel de beste deals van zonnepanelen leveranciers uit je eigen regio

Over de schrijver

16 reacties op “De 9 grootste mythes over zonne-energie”

 1. t kan (nog) (lange) niet.
  telkens betrap ik positievisten op fouten in hun ” terugverdientijd”. dan rept men over terug verdienen in tien jaar of soms zelfs 7 jaar. Das leuk, maar dan heb je het over de investeringskosten. als de gemiddelde leeftijd 20 jaar is zul je dus nog eens die tijd moeten hebben om een nieuwe installatie van te kunnen aanschaffen na 20 jaar. voeg daarbij bijkomende (onderhouds-) kosten en je begrijpt dat mensen zich snel rijk rekenen. Reken vooral ook niet op de onbetrouwbare linkse pro-EU overheden die u nu lokken met leningen en subsidies.

 2. Zonne energie is duur en zelfs te duur om het in afzienbare tijd terug te verdienen. De kwaliteit van de panelen gaat omlaag de omvormers kunnen kapot gaan en de stroom prijs word steeds lager. Waarom vraag je je misschien af? Omdat apparaten steeds zuiniger worden en bedrijven en boeren steeds vaker zonne energie gebruiken ook bloemen telers gaan hier steeds verder in mee. Wat voor bedrijven wel aantrekkelijk is is voor particulieren nog lang niet interessant.

  1. Kunt u ook aangeven hoe ik mijn opgewekte energie kan bufferen op een groene manier? Het openbare net is volgens mij niet geschikt. Door grote fluctuaties in de stroomvoorziening draaien centrales op een slechter rendement. Dit wordt nooit meegenomen in de berekeningen volgens mij.

 3. Natuurlijk is de investering behoorlijk, maar het financiële rendement is ook hoog, zeker een stuk hoger dan de rente die je momenteel op je spaarrekening krijgt. Zelfs met her lenen van het geld voor de zonnepanelen maak je nog winst!

 4. Ik zie hier allemaal prijzen voorbij komen dat ik denk , zijn jullie wel wakker , een instalatie zoals ik die heb dat is dus 4320 kw koste mij ongeveer 4800 euro ik heb het wel zelf geplaats maar dat stelt dus
  echt helemaal niks voor , iets om over na te denken dus , heb afgelopen week een instalatie bij mijn broer op het dak gemaakt van 5300 kw voor adressen enz mailen mag
  mvg Ben

 5. Vind jullie eigenlijk nergens overtuigen dat het verhaal niet klopt. Duitsland staat wel degelijk te boek als de grootste zonne-energie producent ter wereld. Kern van de boodschap daar: als het daar kan, waarom hier niet? Te weinig zon is dan geen argument.
  Natuurlijk zijn we er nog niet, maar zonnepanelen vliegen de daken op, nu ook in Nederland. Veel sneller dan eerder, en in de rest van de EU nog harder. Dat is een optimistisch ontwikkeling, die ingaat tegen de mythes die hetkanWel in dit verhaal opsomt. En het gaat daar niet voor niets tegenin.

  1. De "grootste zonne-energie producent ter wereld" komt niet verder dan 4% van het totale stroomverbruik, die op heel zonnige dagen goedkoop verkocht wordt, maar die de komende maanden vrijwel niets leveren. Dat wordt graag verzwegen. Een windmolen levert al evenveel als 30.000 zonnepanelen, ook nog veel goedkoper.
   "zonnepanelen vliegen de daken op" nu de subsidie in Duitsland zijn aangepast is "veel sneller dan eerder" aantoonbaar onjuist. Is het zo moeilijk om dit sprookje op te geven en juiste informatie te geven?

 6. 1. Een doordacht verhaal. Ik heb nog wel meer. Met een gezin (4 personen) en bv een baantje in de metaal heb je echt geen ruimte voor € 10.000. Er is ook geen ruimte voor een koophut. Mijn verbruik, zeg maar 1000 KWu/jr is echt onvoldoende voor zoiets. Ik heb e.e.a. nagevraagd bij Greenchoice. Daar kreeg ik deze melding:
  Uw stroomverbruik is te laag om dit aantal panelen te kunnen kiezen.
  http://klimaatkombi.nl/Energie/Greenchoiced_energ
  Verzin dus een ander verhaal.
  3. Spijker op de kop. En dat in een periode (hier bekend als winter) dat de behoefte groot is.
  5. Rekenmachine, wat een prachtige vergelijking.
  6. Idd marginaal. Het gaat om de energiemix. In een vorige reply heb ik al aangegeven dat men in deze bananenrepubliek nauwelijks iets begrijpt van energie, waaronder ik ook warmte en transport reken. ER zijn nauwelijks elektrische alternatieven voor de vrachtwaggels die regelmatig de verkeersinfo halen en een (goederen)trein wordt geboycot.
  7. Kolenvergassing, ja waarom reageer ik nog op "zonnepanele". Hersenspoeling gehad?
  Ik heb een hele reut aan alternatieven, maar daar houdt de doorsnee Hollander niet van. Want dan moet ie inleveren op "comfort". Een fenomeen dat gewoon van anderen gejat is. Het gore rijblik dat ook nog nauwelijks elektrisch is.
  Zet je tanden maar es in:
  http://www.klimaatkombi.nl/Energie.html
  en
  http://www.klimaatkombi.nl/El-rijden.html

 7. Als je mythes wilt doorprikken, dan ben je pas overtuigend als je een doordacht verhaal neerzet.
  1. Zonne-energie is duur
  Of je 10.000 Euro al of niet duur vind, is denk ik vooral afhankelijk van je inkomen, of je een eigen huis hebt, en of je 25 jaar de tijd hebt om van de opbrengsten van je investering te genieten. Voor veel mensen is dit gewoon te duur.
  3. Zonnepanelen werken alleen op zonnige dagen
  Natuurlijk werken zonnepanelen altijd als er licht is. Maar of je daadwerkelijk veel hebt aan het opgewekte vermogen op een bewolkte, winterse dag? Daar kun je nog niet eens een computer op laten draaien, terwijl het toch wel de bedoeling is er wat meer aan te hebben als alleen dat.
  5. Zonnepanelen zijn groot en onhandelbaar
  Tja, de zonnecellen in mijn rekenmachine zijn ook niet groot en onhandelbaar. Zo lust ik er nog wel een paar.
  6. Energie uit zon blijft altijd marginaal
  Dat lijkt me wel een wat erg optimistische interpretatie van het rapport van de European Climate Foundation, zie http://roadmap2050.eu/attachments/files/PowerGene… . Ik zie op het kaartje bij Benelux & Germany maar een klein balkje staan voor zonne-energie. Niet echt dat je zegt "vooral" zonne-energie.
  7. Zonnepanelen zijn niet milieuvriendelijk
  En net zoals dat met zonnepanelen mogelijk is, is het ook met kolencentrales mogelijk de hoeveelheid giftige uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld met kolenvergassing.

  1. Google eens naar Natcore USA en zie welke ontwikkelingen het gebruik van zonnepanelen rendabel maakt. Rendementen van tegen de 60% door "absolute black" coatings – zonder reflektie. Dat is innoveren.

Reacties zijn uitgeschakeld.