De Afrikaanse Oscars komen eraan

Affiche van Afrika’s grootste filmfestival met op de voorgrond Fespaco’s ‘Oscar’: prinses Yennenga te paard

Niet alleen Hollywood is in de ban van de film dezer dagen. Het Afrikaanse continent wacht met spanning op de uitreiking van zijn eigen Oscars. Fespaco, het grootste filmfestival van Afrika, is dit weekend begonnen in Ouagadougou. De hoofdstad van Burkina Faso, het allerarmste land in de regio, is al sinds 1969 het toneel van dit tweejaarlijkse cinemaspektakel.

De komende week wordt bekend wie de felbegeerde Fespaco-onderscheidingen winnen. De Afrikaanse Oscar is een beeld van de strijdster Yennenga, een prinses uit de geschiedenis van het West-Afrikaanse Mossi-volk, op haar paard.

Over de rode loper zullen grotere en kleinere namen uit de Afrikaanse filmwereld schrijden, van de vele malen onderscheiden Malinese filmmaker Manthia Diawara tot de lokaal beroemde Burkinese actrice en verhalenvertelster Bintou Sombié.

De Afrikaanse film ontwikkelt zich de afgelopen jaren razendsnel. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de filmindustrie in Nigeria, een van de grote economische succesverhalen van het continent. ‘Nollywood’ brengt wekelijk dertig nieuwe films op de markt. Er gaat per jaar ruim 250 miljoen dollar in om, wat het na Hollywood en Bombay de grootste filmindustrie ter wereld maakt.

Filmmakers uit andere Afrikaanse landen doen eveneens van zich spreken. Zo is een van de genomineerde films De laatste vlucht van de flamengo, van de Mozambikaanse regisseur João Ribeiro, die eerder films produceerde als Ali en Blood Diamond. Ook de Beninese film Een stap vooruit, over corruptie, ontwikkelingshulp en democratie dingt mee naar De hengst van Yennenga, zoals de onderscheiding officieel heet.

Eén ding is zeker: de kritiek die te horen is in Hollywood dat er dit jaar veel te weinig zwarte filmmakers en acteurs aan bod komen, zal in Ouagadougou niet klinken.

Femke van Zeijl is freelance journaliste en schrijfster met een focus op Sub-Sahara Afrika. Onlangs verscheen haar boek over het Afrikaanse stadsleven, Gin-tonic & cholera.

Over de schrijver