De allerbeste grap over “wifi schadelijk voor tuinkers”-experiment

Foto: Wetwebwork, Flickr
Foto: Wetwebwork, Flickr

Het was natuurlijk al bij voorbaat een beetje verdacht. Een aantal Deense middelbare scholieren hadden een schokkend resultaat behaald bij een test: tuinkers die aan wifi straling was blootgesteld groeide niet. Het resultaat werd internationaal door allerlei websites opgepikt en tot nieuws gemaakt.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Gallery: de betoverende schoonheid van de zee
Top 5 TED video’s over eten
Nou is er niks mis met leerlingen die wetenschappelijke experimenten uitvoeren — daar leren ze veel van — maar enige reserve t.a.v. het wetenschappelijke karakter van dit soort onderzoek is wel nodig, iets wat overigens lang niet alle sites hadden. Je kan namelijk niet van middelbare scholieren verwachten dat ze aan alle voorwaarden voor wetenschappelijk onderzoek voldoen. Het was dan ook niet moeilijk om het onderzoek van allerlei kanttekeningen te voorzien, zoals de wiskundige Pepijn van Erp deed op joop.nl.
Oftewel, waarschijnlijk is alle ophef over de tuinkers en wifi een storm in een glas water. Overigens pleit dat ook straling niet geheel vrij. Een aantal jaar geleden uitten ook Wageningse wetenschappers hun zorgen over de effecten van wifi en andere vormen van elektromagnetische straling.
De beste kijk op de hele zaak kwam van De Speld, het onvolprezen satirische blog voor non-nieuws. Zij meldden: “Monsanto komt met genetisch gemanipuleerde tuinkers. Schadelijke invloed van plantje op wifi-signaal definitief verholpen.”
.

Over de schrijver

3 gedachten over “De allerbeste grap over “wifi schadelijk voor tuinkers”-experiment”

  1. Pepijn van Erp schrijft voor Skepsis: de Vereniging van spindoctors en internettrollen…
    Die 300 euro betaald krijgen voor elk propaganda-artikel waarin ze Telecombedrijven, Farmaceutische industrie en Chemiebedrijven zoals Monsanto vrij pleiten, en iedereen die in hun weg staat zwart proberen te maken!
    Pepijn van Erp is zelfs bestuurslid van Skepsis…

Reacties zijn gesloten.