De app Youmee maakt inspraak heel gemakkelijk

Afbeelding: Youmee
Afbeelding: Youmee

Elke gemeente wil graag dat bewoners meedenken over nieuwe plannen die worden bedacht. Nu is dat best ingewikkeld. Stel dat er bij jou in de wijk plannen zijn om huizen te bouwen in een stuk natuurgebied. Dan wil jij daar natuurlijk over meepraten. Maar weet jij dan hoe dat moet en hoe je erachter komt wat de gemeente van plan is? Youmee is een instrument waarmee inspraak ineens heel gemakkelijk wordt. We spraken initiatiefnemer Margriet Twisterling over deze bijzondere app.

Youmee

“Youmee is een digitale oplossing waarmee je de politiek en het bestuur kunt laten weten hoe je over plannen denkt. Met Youmee kun je ook zelf ideeën aandragen en advies geven. De basis van Youmee is een interactieve app waarin je als gebruiker aan kunt geven voor welke onderwerpen je een melding wilt ontvangen. Zo ben je er altijd op tijd bij om je mening te geven over de onderwerpen die jìj belangrijk vindt. Dat kunnen bijvoorbeeld onderwerpen zijn zoals de zorg, wonen, jongeren of het milieu.”
“Mensen die geen smartphone of tablet hebben kunnen via de site mee doen. Youmee is persoonlijk, effectief en àltijd op tijd. En daarbij is de app ook nog super leuk om te gebruiken, lekker thuis vanuit je luie stoel!”

Een terugblik

“Begin 2015 hebben we het concept bedacht, de eerste schetsen gemaak en ons opgegeven voor de ASN Bank Wereldprijs. We zijn toen derde geworden in de categorie Sociale Cohesie en Veiligheid. Door alle positieve reacties tijdens de wedstrijd hebben we besloten om Youmee echt te gaan bouwen. We zijn daarna ook gestart met gesprekken met gemeenten, bewoners en politici om het concept te toetsen en te verbeteren. Een bijzonder intensieve werkperiode, maar ook een werkperiode waar we veel energie van krijgen!”
Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver