De belangrijkste conclusies uit het IPCC rapport 2014

IPCC rapport voorspelt meer droogtes en extreem weer. Foto: Terry Schuck, Flickr
IPCC rapport voorspelt meer droogtes en ander extreem weer. Foto: Terry Schuck, Flickr

De kranten staan er vol mee: de deprimerende berichten over het IPCC rapport dat vandaag, maandag 31 maart, uitkwam. Het rapport is de tweede publicatie in een serie van drie, die in relatief korte tijd na elkaar uit komen. De vorige publicatie kwam uit in september 2013 en concludeerde dat mensen echt achter de opwarming zitten. Het huidige rapport, van de zogeheten IPCC Working Group II, concludeert dat ons veel ellende te wachten staat, als we geen maatregelen nemen.

De belangrijkste conclusies van het rapport:

* Het ergste moet nog komen. De aarde is nu rond de 0,5 – 1,0 graden Celsius warmer dankzij menselijke CO2 uitstoot. De komende eeuw komt daar dus nog, als we niks doen, 4 graden bij.
* Voedselonzekerheid: Door stijgende temperaturen zal op veel plaatsen de hoeveelheid voedsel die verbouwd kan worden afnemen. Omdat tegelijkertijd de bevolking nog steeds toeneemt, is de kans op voedselschaarste zeer groot. Met name tekorten in graan en maïs worden verwacht, maar ook luxe producten zoals koffie zullen duurder worden .
* De armen zijn de dupe: Vooral arme landen zullen de gevolgen van klimaatverandering voelen. Zij zijn gevoeliger voor extreme weersomstandigheden zoals droogte. Dat is extra pijnlijk aangezien deze landen er het minste aan klimaatverandering hebben bijgedragen.
* Meer onveiligheid: Door lokale conflicten om eten, water en andere schaarse goederen zullen spanningen in de wereld toenemen, met als gevolg oorlogen, massale migratie en andere ellende.

Het IPCC heeft verschillende scenario’s uitgerekend. Een scenario met hoge uitstoot (als we weinig tot niets doen) levert een stijging van de wereldtemperatuur met 3 tot 5 graden Celsius op. Een scenario met lage uistoot levert een opwarming van 0,5 tot 2 graden Celsius op.

De website van de Britse krant The Guardian heeft een helder overzicht van de belangrijkste conclusies over klimaatverandering.

Het officiële persbericht van Working Group II van het IPCC

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Wat kost de opwarming van de aarde?

Over de schrijver

3 reacties op “De belangrijkste conclusies uit het IPCC rapport 2014”

  1. Hier en daar is er een programma over wat we kunnen doen. Nergens hoor ik de bevolkingsgroei verminderen. Met steeds meer mensen is het toch dweilen met de kraan open?

  2. Schei eens uit met bangmakerij,het is in het verleden wel eens meer iets warmer geweest op deze aardkloot.
    En daarbij,als wij een grote vulkaanuitbarsting krijgen hebben we kans op een nieuwe ijstijd.
    Maar met deze CO2 leugens kun je natuurlijk wel extra belastingen van de arme burgerbevolking jatten,dat dan weer wel.

Reacties zijn uitgeschakeld.