De beste 6 experttips van en voor wereldverbeteraars

Foto: Alex E. Proimos, Flickr

Je hebt idealen over een betere, groenere en leukere wereld. Maar hoe krijg je anderen hierover enthousiast? Je doet er goed aan om niet eerst het wiel uit te vinden.
In het kader van de ASN Bank Wereldprijs 2012 strijden 367 wereldverbeterende projecten om de gunst van het publiek en de jury. hetkanWel vroeg een aantal mensen die met hun project al veel stemmen hebben vergaard naar hun ‘geheim’. Dit zijn de 6 tips die deze experts geven om mensen enthousiast te krijgen voor idealistische plannen.
[adrotate banner=”14″]
1. Start dichtbij, waaier breed uit
Het directe netwerk vormt de beste lanceerplek voor een project. Vrienden, familie, buren zijn cruciaal. Zij zijn immers de eersten die jouw fairtrade sjaaltjes uit Timboektoe kopen en er  vervolgens enthousiast over vertellen op het schoolplein.
Ook is je directe netwerk  de eerste stap om meer mensen te bereiken. Joya van Hout, van Study Road, vroeg haar vrienden om berichten te delen in hun netwerk, die hopelijk weer voor nieuwe enthousiastelingen zorgen.
Na enige tijd is het wel belangrijk om verder te gaan dan je directe netwerk. “De rek is er na enige tijd zichtbaar uit,” aldus Sabine Wensink van die voor de Soul Surfers Foundation regelmatig haar netwerk vroeg om informatie te delen.
Sandra Smit, van Treasures for Travelling heeft nog een expert tip: “Vraag mensen met een groot netwerk of zij jouw verzoek voor stemmen willen doorzetten in hun netwerk.”
2. Wees bezield
“Een van de initiatiefnemers van Fairfriends bracht haar halve vakantie in Turkije door in het internetcafé om stemmen te werven,” aldus Marcel Rector. Zijn eerste tip voor succes is dan ook: bezieling.
En het is waar: bij alle mensen die wij ondervroegen spatte het enthousiasme voor hun eigen project af. Lange lijsten met activiteiten, uitgevoerd niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, tonen aan dat om de wereld verbeteren je een behoorlijke dosis bezieling nodig hebt.
3. Communiceer: veel, kort en concreet
Joya van Hout van Study Road stuurde vaak korte berichtjes: “Ik schreef meestal iets van: STEM STEM STEM en DEEL DEEL DEEL. Het is een beetje kortaf maar deze berichtjes leverde wel de meeste stemmen op.”
Deze communicatie is idealiter geen eenrichtingsverkeer. Volgens Frida de Boer, van het  Colt solar project, moet je je plannen ook kunnen laten veranderen door anderen: “sta open voor ideeën, zodat je oorspronkelijke plan ook hun plan wordt.”
Het helpt ook als je communicatie concreet is en er direct iets gedaan kan worden. Volgens Saskia Stolz is het succes van haar project Kids Rights 4 All mede te danken aan het feit dat het meteen gebruikt kan worden: “Het educatieprogramma is al klaar en kan á la minuut ingezet worden op scholen. Er hoeft niet eerst nog van alles geproduceerd of georganiseerd te worden.”
4. Werk samen
Niet alleen andere mensen, maar ook organisaties kunnen je project verder helpen. Stichting Maha Mata werkt samen met lokale partners in Nepal om te bepalen wat zij het beste kunnen doen. Linda Scheppink: “Het gaat er uiteindelijk niet om wat wij vinden dat er moet gebeuren, het gaat er om wat betrokkenen in Nepal vinden. Zij weten veelal ook beter hoe wij kunnen helpen.”
5. Wees transparant
“Het geld besteden aan het doel en niet aan overhead, dat maakt mensen enthousiast voor je plannen.” Dat zegt Linda Scheppink, van Stichting Maha Mata. De jaarcijfers van de stichting, die o.a. straatkinderen in Nepal helpt, staan gewoon op internet.
6. Laat geen communicatiemiddel onbenut
Niet alleen facebook, maar ook mailtjes, tweets, persberichten en zelfs promofilms kunnen je zaak verder helpen. Sandra Smit zorgde voor een filmpje voor haar project Treasures for Travelling: “Mensen kunnen snel en bondig zien waar je voor staat. Zo kun je ze enthousiast maken om te stemmen.”
Win-acties, t-shirts of speciale dagen zijn ook nog instrumenten die in de gereedschapskist van de praktische idealist thuis horen.
De Soul Surfers Foundation van Sabine Wensink trok zelfs naar Spanje en Frankrijk om hun project te promoten onder een jonge doelgroep. Voor de komende tijd hebben ze nog iets bijzonders op stapel staan: een nieuwe video met krabben die over plastic praten…
[adrotate banner=”14″]
Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van de inzichten van:

Lees ook
Generaalsdochter strijd voor democratie met summerschool
Eric van Doorn: “ik wil een miljoenenimpact maken met speeltoestellen”
My Louis: de vuilniszak waar je mee gezien wilt worden

Over de schrijver

1 reactie op “De beste 6 experttips van en voor wereldverbeteraars”

  1. Mooi setje tips – maar die van FairFriend Marcel vind ik toch wel de beste, haha! Nee, zonder gekheid: bezieling betekent energie. Energie om je dromen na te jagen, en er iets werkelijks (cq werkelijk iets) van te maken. En bezieling inspireert, werkt aanstekelijk en stimuleert anderen mee te doen. Daarom ben ik ook zo blij (ik zal t maar eerlijk zeggen) om deel te zijn van die club FairFriends – sámen gaan we er tegen aan, samen zijn we sterk en succesvol! Nog een paar uurtjes en dan weten we het: kunnen we samen verder werk maken van de Wereldprijs-finale? Zou natuurlijk een geweldig leuke "start" van ons duurzame initiatief zijn. Maar ook zonder dat maken we – uiteráárd!- samen werk van onze plannen voor de wereld van morgen! Ik heb er zin in!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020