De beste manieren om CO2-neutraal vakantie te vieren

Flickr account cruiznbye
Flickr account cruiznbye

De meest duurzame vorm van vakantie vieren is kamperen in je eigen achtertuin. Wie toch liever iets verder weg gaat, kan op andere manieren CO2-neutraal vakantie vieren, bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot als gevolg van de vakantie te compenseren door bomen aan te planten. Wij hebben een paar goede mogelijkheden om CO2-neutraal vakantie te vieren voor je op een rijtje gezet.

GreenSeat

Via GreenSeat kun je de CO2-uitstoot van je vakantie compenseren. Wie bijvoorbeeld een economy class retourtje Amsterdam-Athene boekt, zorgt daarmee voor 0,52 ton CO2-uitstoot. Dat kan vervolgens via GreenSeat gecompenseerd worden door een bedrag van €5,19 over te maken. Dit geld wordt gebruikt om projecten te steunen die ervoor zorgen dat de hoeveelheid broeikasgassen in de wereld gereduceerd worden. Het compenseren is ook mogelijk voor een busreis, reizen met de auto of de trein en het verbruik van gas en elektra. Heb je geen zin om extra moeite te doen? Dan kun je ook je tickets boeken via CheapTickets. Zij werken samen met GreenSeat en bieden je direct de mogelijkheid om te compenseren.

Trees for All

Trees for All biedt een gelijksoortig initiatief. Ook hier kun je berekenen hoeveel CO-uitstoot jij veroorzaakt met je vakantie. Maak je bijvoorbeeld een treinreis naar Parijs, dan zorg je daarmee voor een uitstoot van 0,5 ton CO2. Om dit te compenseren, moet een boom maar liefst 44,5 jaar groeien. Door €4,88 te betalen, help je Trees for All om bomen te planten in bijvoorbeeld Maleisië.

Groen maken of écht CO2-neutrale bestemming?

Initiatieven voor duurzamere vakanties kunnen ook rekenen op veel commentaar. Hoewel het compenseren in de eerste instantie bedoeld is om mensen bewuster te maken van de CO2-impact van hun vakantie, kan het gemak waarmee gecompenseerd kan worden dat bewustzijn ook weer vlot onderdrukken. Dat stimuleert niet om op zoek te gaan naar écht CO2-neutrale vakantiemogelijkheden, die uiteindelijk nog beter zijn voor het milieu.

Bronnen: Trees for All, GreenSeat, Cheapticket, De Betere Wereld, Duurzaam-toerisme.com

Lees ook:

Luchtbatterij lost grootste probleem groene stroom op

Kerstboom eruit? Deze planten zuiveren de binnenlucht

Vergroening economie haalt Ierland uit crisis

3 reacties op “De beste manieren om CO2-neutraal vakantie te vieren”

  1. Bomen worden weer gekapt, waarbij de opgeslagen CO2 verloren gaat.

    Bij vliegen telt voor het klimaatgevolg van de CO2 ongeveer de CO2 uitstoot X 3. De redaktie
    1. weet dit niet en geeft blijkt het probleem onbelangrijk te vinden
    2. vindt dat de lezer dit niet hoeft te weten en kleurt de info

Reacties zijn uitgeschakeld.