De beste materialen voor Yoga en meditatie

Yoga of meditatie is veel meer dan alleen een activiteit; het is een manier van leven. Of je nou af en toe een yogaklasje pakt, elke dag toegewijd mediteert of je yogaposes uitvoert. Het gaat om liefde en aandacht voor jezelf en de wereld waarin je leeft. Wanneer je kijkt naar de principes van meditatie en Yoga, dan zou het eigenlijk raar zijn wanneer je bij het kopen van je materialen geen rekening houdt met mens en milieu. Wij zetten de beste materialen voor yoga en meditatie voor je op een rij.

Yoga en meditatie als duurzame levensstijl

Mensen die veel mediteren zijn niet per definitie minimalisten of wereldverbeteraars. Wel zorgt meditatie voor een groter bewustzijn van je eigen binnenwereld en de keuzes die je in het leven maakt. Ook de filosofie van Yoga gaat hand in hand met een betere wereld. De ‘Yamas’ zijn universele levenswaarden; morele richtlijnen die je helpen een bewust en integer leven te leiden. Zoals bijvoorbeeld Ahimsa; een principe van geweldloosheid en eerbied voor al het leven op aarde.

Eco Yogamat

Veel Yogamatten zijn helaas gemaakt van milieuonvriendelijke materialen. Om de mat zacht en buigzaam te maken, worden chemische stoffen zoals ftalaten toegevoegd. Deze zijn mogelijk hormoonverstorend en daarbij niet biologisch afbreekbaar. Yoga op een giftige en milieubelastende ondergrond, geen fijn idee.

Gelukkig bestaat er ook een milieuvriendelijke Yoga mat, ook wel eco Yogamatten genoemd. Geschikt voor alle Yoga-stijlen en beschikbaar in verschillende soorten materiaal. Zoals bijvoorbeeld natuurrubber of TPE (eco-gecertificeerd biologisch afbreekbaar materiaal). Een mat van natuurrubber is vooral geschikt voor actieve Yogastijlen en -vormen waarbij je veel staande balanshoudingen doet. Een mat van biologische katoen is erg geschikt voor stijlen waarbij je veel zweet, zoals PowerYoga. Je kunt een katoenen mat natuurlijk ook over een andere Yogamat heen leggen om deze te beschermen.

Meditatiekussens met boekweitkaf

Bij het materiaal van een meditatiekussen let je op de stof en de vulling. Hoge kwaliteit katoenen canvas is niet alleen een 100% natuurlijk product, ook is deze stof nagenoeg slijtvast. Een ideale vulling van een meditatiekussen is boekweitkaf, een bijproduct van boekweit. De kleine holle schelpjes grijpen een beetje in elkaar waardoor de vulling niet ‘wegschuift’ als je langere tijd zit. Dit geeft dus optimale stevigheid. Bovendien zorgt boekweitkaf ervoor dat het totale gewicht van kussen niet te zwaar wordt, omdat er lucht tussen de deeltjes blijft zitten.

Meditatiekussens gevuld met gecertificeerd biologisch boekweitkaf vind je bijvoorbeeld op Yogashop.nl. Om CO2 uitstoot te besparen worden deze kussens met de hand gevuld in Nederland, wat aanzienlijk scheelt in transportgewicht.

Waterflessen

Voldoende water drinken is een belangrijk onderdeel van meditatie en Yoga. Het gebruik van plastic flesjes is gelukkig voor steeds meer mensen een “no-go”. Kies daarvoor bijvoorbeeld voor een glazen waterfles met een beschermende hoes. Of een waterfles van dubbelwandig roestvrij staal. Deze kun je voor koude en warme dranken gebruiken. RVS is duurzaam maar ook vrij van BPA, ftalaten en andere giftige stoffen.

Yoga – en meditatiespullen kopen

De meest milieuvriendelijke materialen zijn natuurlijk die je niet aanschaft. Misschien kun jij wel prima uit de voeten door een handdoek op je vloerkleed te leggen? Of gebruik je bankkussen voor meditatie en je pyjama als yoga-outfit. 

Let bij de aanschaf van yoga- en meditatiespullen in ieder geval op de kwaliteit van het materiaal. Er zijn steeds meer grote winkelketens die spullen tegen een spotprijs aanbieden. Deze hebben doorgaans een lage kwaliteit en gaan dus niet lang mee. Daarbij zijn ze vaak gemaakt van chemisch bewerkte stoffen of goedkoop plastic – gemaakt van aardolie. Niet echt milieuvriendelijk en duurzaam. 

Duurzame materialen passen niet alleen het best bij de filosofie van Yoga en meditatie, het voélt ook beter.

Over de schrijver