De beste plaatsen ter wereld om vrouw te zijn

Codepinkhq, Flickr.co,
Codepinkhq, Flickr.co,

Donderdag 8 maart wordt de 101e editie van Internationale Vrouwendag georganiseerd. Op die dag wordt uitgebreid stilgestaan bij de positie van vrouwen. In 85 procent van de wereldlanden is die positie in de afgelopen zes jaar aanzienlijk verbeterd en sommige landen springen er wat dat betreft met kop en schouders tussenuit.

1. IJsland
Als vrouw kun je het beste in IJsland wonen. Daar zijn mannen en vrouwen het meest gelijk en is een gelijke spreiding te zien in de politiek, het onderwijs en de economie. Het slechtst ben je als vrouw af in Yemen. In Afghanistan is het voor vrouwen het gevaarlijkst.
2. Rwanda
Wie een carrière in de politiek ambieert kan het beste emigreren naar Rwanda. Dit is namelijk het enige land waar vrouwen in het parlement de meerderheid hebben: maar liefst 45 van de 80 zetels worden bezet door vrouwen.
3. Noorwegen
Moeders zitten het beste in Noorwegen. Daar is de gezondheidszorg goed geregeld en is de kans op moedersterfte het kleinst. Bijna geen enkele vrouw hoeft in Noorwegen zonder professionele hulp te bevallen. De kans op kraambedsterfte is weer het kleinst in Griekenland.
4. Lesotho
Vrouwen die graag willen lezen en schrijven, zijn het best op hun plaats in Lesotho. Daar kan 95 procent van de vrouwen lezen en schrijven. Voor de mannen is dit ‘slechts’ 83 procent. Opvallend detail: het Verenigd Koninkrijk staat pas op de 21e plaats in dit lijstje.
5. Sri Lanka
Vrouwen met veel ambitie kunnen terecht in Sri Lanka. Daar maken ze namelijk de grootste kans om regeringsleider te worden. Sri Lanka wordt al 23 jaar gerund door vrouwen, terwijl landen als Spanje en Zweden nog nooit een vrouwelijk staatshoofd hebben gehad.
Bron: The Independent
Lees ook:
Elk stopcontact is een benzinepomp
In 2035 betalen we de Echte Prijs voor onze boodschappen
Rietbenzine maakt tanken goedkoop en milieuvriendelijk