De beste reden om elektrisch te rijden: euro’s! (Ok, en het milieu…)

foto: FaceMePLS, Flickr

Allereerst kies je natuurlijk een elektrische auto omdat je je zorgen maakt over het milieu. Nee wacht, er zijn betere redenen voor ons Hollanders… Met een elektrische auto bespaar je namelijk fors op de gebruikskosten.

Geen belasting

Onze overheid heeft een aantal doelen gesteld om de CO2 uitstoot te verminderen. Omdat ze inzien dat ze dat niet alleen redden, belonen ze burgers die een handje meehelpen. Bijvoorbeeld door geen BMP te heffen op elektrische auto’s. BMP staat voor Belasting van Motorrijwielen en Personenauto’s en is een belasting die je bij aanschaf betaalt. Daarnaast hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dat is dus dubbel belastingvoordeel voor elektrische auto’s.

geen wegenbelasting

Goedkoop ‘tanken’

Je stopt ‘m in het stopcontact en gooit goedkoop je tank vol. Volgens een rekensommetje van elektrische autoadviezen.nl kun je met een elektrische auto minimaal 75% op de kosten van brandstofverbruik besparen.
Stel, je huidige auto rijdt op benzine en je rijdt ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Gemiddeld heeft deze auto een brandstofverbruik van 1 liter op 14 kilometer. De benzineprijs schommelt op het moment rond de €1,50 per liter. Dat maakt dat je per jaar € 1.607 aan brandstof, in dit geval benzine, betaalt.
Een elektrische auto heeft een verbruik van gemiddeld 120 kWh per kilometer. Elektriciteit kost ongeveer 23 eurocent per kWh. Dan betaal je bij een kilometrage van 15.000 kilometer per jaar € 414 aan stroom voor je elektrische auto. Rijden in een elektrische auto levert zo een besparing op van al gauw € 1.200 per jaar, 75% minder kosten voor brandstofverbruik dan je gewend bent.

Weinig onderhoud

Bovendien heeft een elektrische auto weinig onderhoud nodig. Ze hebben geen versnellingsbak, er hoeft geen motorolie in, je hoeft geen bougies te wisselen. En aangezien alleen de bewegende delen slijten, zijn dat bij een elektrische auto vooral de banden en de remmen. Dat betekent dat je ook op onderhoudskosten bespaart.

besparing brandstof

Voordelig voor werknemer en ondernemer

Als je een auto wilt leasen betaal je 0% bijtelling tot 2014, daarna 7%. Ondernemers die een elektrische auto aanschaffen krijgen bijna 10% voordeel op de aanschafprijs doordat ze een Milieu Investerings Aftrek voor ondernemers kunnen aanvragen.

Milieu

Nog niet overtuigd? Dan is er altijd nog het milieu. De auto zelf stoot namelijk geen CO2 en fijnstof uit, waardoor de luchtkwaliteit in de steden zal verbeteren. Natuurlijk is er wel CO2-uitstoot bij de bron als je de auto oplaadt met energie van de kolencentrale. Maar zelfs als je geen groene stroom gebruikt, veroorzaakt het opwekken van stroom in de elektriciteitscentrale minder uitstoot dan een auto met verbrandingsmotor.

Bronnen: elektrischeautoadviezen, Milieucentraal, Infonu,

Over de schrijver

11 reacties op “De beste reden om elektrisch te rijden: euro’s! (Ok, en het milieu…)”

 1. bio brandstof is ook slecht voor het mileu en de voedselprijzen stijgen daardoor dus ik weet niet of we daar als economie zo blij mee moeten zijn. Dit omdat er in bio brandstof granen en of iets zitten waardoor de prijs van een brood weer stijgt en er onvrede in de wereld is mijn mening bio brandstof afschaffen en een ander alternatief vinden.

 2. Alleen efficiënt in de stad. Nog niet voor langere afstanden en zwaarder vervoer dan passagiers.
  Waterstof wordt de brandstof voor de middellange afstanden, olie gebaseerde (bio-)brandstoffen voor de langere afstanden en zwaar vervoer.

 3. Alle draadloze electrische apparaten geven straling af die slecht zijn gebleken voor mens, dier en natuur.
  Denk aan Electro-magnetische straling en Electric Low Frequency-straling).

  Omdat een auto grotendeels uit metaal bestaat werkt het als de ' Kooi van Faraday' wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld een mobiele telefoon in een auto harder moet stralen en alleen door de ramen een uitweg vind.
  Lees bijv. hier meer over de ' Kooi van Faraday' : http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday

  Om diezelfde rede is een gps-systeem aan boord van een auto, mobiel bellen in een auto of trein en draadloos internet in de trein of auto ook schadelijk…

 4. @Windpark Wiki: Dank je voor de goede toevoeging! Gezondheidskosten worden vaak vergeten, ook in overheidsbeleid. Als gebruiker zal je dat niet direct in je portemonnee voelen maar op de lange termijn zou schoner vervoer geweldig veel effect kunnen hebben.

 5. Je vergeet nog een grote kosten besparing
  Er sterven jaarlijks 18000 mensen door de luchtvervuiling van het verkeer,
  Dat is 1 op elke 1000 nederlanders, iets wat de meeste mensen kennelijk weinig kan schelen.

  Het Astma Fonds heeft de kosten van die luchtvervuiling laten schatten, en ze bleken tussen de 4 en 40 miljard per jaar te zijn.
  Sommige kosten kunnen ons blijkbaar helemaal niets schelen, maar zo veel kost autorijden ons samen dus.
  Ga eens met je neus fietsen.
  Naarmat meer mensen in zo'n schone EV rijden, zullen die 4 toto 40 miljard ook dalen.
  Tenminste als we geen andere smerige dingen ontwikkelen.
  Op de tweede plaats komen de houtkachelstokers, die vergiftigen hun buren met PAK's.

  Dat een EV gebruiker de kosten voor andere verlaagt, kan in direct voordeel worden omgezet door EV's gratis te laten parkeren, en de gemiste inkomsten uit fossiele parkeerders te compenseren.

 6. Super om te horen! Eindelijk een goede besparing meetbaar en vergelijkbaar. Helaas vind ik dat ze de auto's zelf altijd zo hypermodern maken en dat toch afschrikt.

Reacties zijn uitgeschakeld.