De bijzondere geschiedenis van verkeersborden

Grappige Verkeersborden Sieren Nederland. Foto: Wijkopenautos.nl
Grappige Verkeersborden Sieren Nederland. Foto: Wijkopenautos.nl
(Gesponsorde partnerbijdrage). De Nederlandse wegen worden steeds drukker. In augustus vorig jaar meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat Nederland slechts een paar auto’s verwijderd was van acht miljoen geregistreerde personenauto’s. Om zoveel bestuurders in veilige banen te leiden, zijn verkeersborden onmisbaar. Door de geboden, verboden, waarschuwingen en weginformatie die zij geven, weet iedere bestuurder precies waar hij aan toe is. Dit zo vanzelfsprekend geworden, dat weinig mensen zich beseffen hoe bijzonder de aanwezigheid van de borden eigenlijk is. Tijd dus voor een kleine geschiedenis.

Romeinse mijlpalen kunnen worden beschouwd als de allereerste voorlopers van onze huidige verkeersborden. Het ging hier weliswaar niet om een gebod, verbod of waarschuwing maar louter om weginformatie. Mijlpalen waren door het hele Romeinse rijk verspreid en informeerden de reiziger over de afstand tot één specifiek punt: de Gouden Mijlpaal op het Forum Romanum in Rome. Zo wisten alle inwoners van het hele rijk precies hoe ver zij van de Romeinse hoofdstad verwijderd was.

De ontwikkeling van de moderne verkeersborden zoals wij die kennen, begint aan het einde van de negentiende eeuw met de komst van de fiets. Die bracht vele gevaren met zich mee, vooral op steile hellingen, waarvoor de eerste fietsorganisaties de bestuurders door middel van borden wilden waarschuwden. Verkeersborden kregen daarmee naast een informatieve functie, ook een waarschuwende functie om ongelukken te voorkomen.

Bestonden de eerste waarschuwingsborden voor het grootste deel uit tekst, met de komst van de auto werd er langzaam maar een zeker een systeem ontwikkeld dat gebruik maakte van symbolen. Zo konden bestuurders in één oogopslag zien welke bijzondere verkeerssituatie zij naderden. De vernieuwingen op dit vlak mondde in 1908 in Rome al snel uit in internationale afspraken over hoe verkeersborden eruit zouden moeten zien. Daarmee werd de basis gelegd voor verdragen in de toekomst, waarvan het verdrag van de Weense Conventie voor Wegverkeer in 1969 de meest recente is.

In 1969 ondertekenden 73 landen, waaronder ook Nederland, in Wenen een verdrag waarin onder andere de standaardisering van verkeersborden werd vastgelegd. Het is dankzij dit verdrag dat wij in de meeste landen ter wereld de belangrijkste borden probleemloos herkennen. Natuurlijk zijn niet alle borden in al deze landen hetzelfde. Voor een deel zijn deze verschillen te verklaren door de verdragen die aan de Weense Conventie vooraf zijn gegaan, maar ook door verkeerssituaties die ieder land uniek maken. Zo kent Nederland tal van verkeersborden die je nergens anders ter wereld zult tegenkomen. Benieuwd naar de grappigste? Bekijk dan deze foto compilatie van de leukste verkeersborden in Nederland op wijkopenautos.nl.