De bizarre milieu-ideeën van Amerikaanse presidentskandidaten

Foto: Gage Skidmore, Flickr

Rick Santorum is de allergekste presidentskandidaat als het gaat om het milieu, vindt Grist.org. “Door zijn ideeën lijken de plannen van Newt Gingrich om de maan te koloniseren aannemelijk,” aldus de Amerikaanse website. Grist zette de uitspraken van Santorum, Romney en Gingrich op een rij. De conclusie: laten we voor het milieu hopen dat Obama president blijft.
Rick Santorum
De meest conservatieve republikein heeft ook de meest opmerkelijke ideeën over het milieu. Hij schaart zich bij degenen die de opwarming van het klimaat als een complot beschouwen tegen werkend Amerika: “Ik heb nooit in de hoax geloofd.” De rol van mensen in klimaatverandering is “een kleine factor van een kleine factor in een kleine factor,” aldus Santorum.
Santorum is een voorstander van onbelemmerd gebruik van fossiele brandstoffen. Als senator ondersteunde hij wetgeving waardoor kolencentrales geen maatregelen tegen de uitstoot van giftige stoffen hoefden te nemen. Hij stelt voor om overal naar gas of olie te boren waar dat maar kan. Niet gek dat hij als senator en presidentskandidaat veel steun krijgt van de olie en kolensector.
Hij heeft weinig op met wetgeving voor de bescherming van dieren en milieubescherming noemt hij “milieuterreur”.
Meer lezen over Santorum: hier vind je het uitgebreide Grist-artikel
Mitt Romney
Romney werd voor zijn campagne wel de meest verstandige republikein op het gebied van milieu genoemd. Hij had kritiek op kolencentrales en probeerde als senator van Massachusetts de CO2 uitstoot in zijn staat te beperken. Ook ondersteunde hij de theorie over de opwarming van de aarde.
Sinds hij campagne voert is hij echter als een blad aan de boom omgeslagen. Hij twijfelt nu over klimaatverandering, uitte kritiek op subsidies voor schone energie terwijl hij belastingvoordelen voor fossiele brandstoffen wil houden, en is tegen pogingen om de uitstoot van giftige stoffen door energiecentrales aan banden te leggen. Kortom: hij is aan het “flip-floppen” volgens Grist. Of in goed Nederlands: hij is een draaikont.
Meer lezen over Romney: hier is het Grist artikel
Newt Gingrich
Gingrich zit al zo lang in de politiek dat er aldus Grist, “niet genoeg pinnen zijn om hem vast te pinnen op een standpunt”. Dat geldt zeker voor zijn ideeën over het milieu: hij is een verklaard voorstander van “Green conservatism”, waarbij hij wil dat we een “contract met de aarde sluiten”. Maar wat dat precies betekent is onduidelijk. Zo wil hij milieuregels afschaffen, omdat de industrie zelf veel beter in staat is goede bescherming te garanderen.
Gingrich is bezig met een boek, met als titel “Milieu ondernemers”. In het boek mag echter geen hoofdstuk verschijnen over klimaatverandering. Tegenstanders van Gingrich laten graag een t.v. spotje zien die hij maakte in 2007, samen met de democraat Nancy Pelosi. Hierin verklaarde hij dat we iets aan de CO2 uitstoot moeten doen.
Wat het milieu dus aan Gingrich zal hebben, is vooralsnog volstrekt onduidelijk.
Hier vind je het artikel over Newt Gingrich
Lees ook
Berekenen hoeveel de zon jou oplevert makkelijker dan ooit
Groente van de 17e verdieping. Het kan binnenkort in Zweden
Duurzame kleding vind je met deze mobiele app

Over de schrijver