De chauffeurloze auto komt er aan

Bijna 100% van alle ongelukken in het verkeer ontstaat door menselijke fouten. Volledig computergestuurde auto’s zijn in principe veel veiliger en vlugger. Deze week ondertekende Jerry Brown, gouverneur van Californië, een wet die toestaat dat robotgestuurde auto’s op de openbare wegen komen. Voorlopig moet er wel een bestuurder mee- om zo nodig in te grijpen. Maar de testauto’s reden honderdduizenden kilometers zonder een schrammetje.
We vertrouwen computers al op zoveel terreinen. Neem de automatische piloot in een vliegtuig, robots in operatiekamers, cruise controle… Maar vertrouwen we de computer achter het stuur? Laten we eens zien hoe een testauto rijdt. Een videocamera op de voorruit registreert stoplichten en verkeer, een roterende sensor op het dak maakt 3d kaarten en ziet meer dan andere automobilisten met zijn 360 graden bereik. Vier radarsensoren aan voor- en zijkanten laten de auto positie bepalen. In de testauto’s reden tot nu toe steeds bestuurders mee om het zo nodig over te nemen, en een ICT’er om de software te controleren.
De robocar lijkt alleen voordelen te hebben. Zo kan de drukte in de spits behoorlijk afnemen doordat autocomputers onderling overleggen over de meest efficiënte vorm van weggebruik. Scheelt tijd, brandstof, en mensenlevens. Er zouden twee keer zoveel auto’s kunnen rijden zonder dat het gevaarlijker wordt. Robotbestuurders reageren sneller dan mensen, kunnen 360 graden kijken. Ze raken niet bedwelmd, slaperig, geagiteerd of afgeleid. Vast staat dat robotauto’s het rijden veiliger en efficiënter kunnen maken. En groener: denk aan brandstofverbruik en terugdringen van luchtvervuiling door doelmatiger gebruik van ruimte op de wegen. Alleen, de auto’s zijn nog zo experimenteel dat moeilijk te zeggen valt wanneer we zulke effecten echt gaan beleven.
Blindenvervoer
De wet treedt volgend jaar in werking en bevat speciale veiligheidsrichtlijnen. Zo moet er altijd iemand meerijden die een auto kan besturen, om het eventueel over te kunnen nemen. Een tukje in de file zit er dus nog niet in; net zo min als je zoontje alleen naar school sturen met de robotauto. Het duurt nog jaren voordat een volledig autonome auto, dus zelfs zonder iemand met een rijbewijs, kan rondrijden, zeggen woordvoerders van de auto-industrie. Maar het opent vele perspectieven. Denk aan blindenvervoer, of vervoer van wie te dronken is om te rijden. En in filetijd kun je online vergaderen, uitrusten of gamen.
Brown ondertekende de wet in het mondiaal hoofdkwartier van Google in Californië, omdat de testauto’s, van het hybride Toyota Prius-model, door dit bedrijf werden voorzien van apparatuur. “Dit is science fiction die morgen realiteit wordt’ zegt gouverneur Brown. Zie hieronder een filmpje van een geslaagde testrit:
http://www.youtube.com/watch?v=cdgQpa1pUUE&feature=player_embedded
Bron: Treehugger, Reuters
Lees ook
Opmerkelijke producten van bamboe
Een volle tank voor vier euro
Autofabrikant bouwt wereldwijd gratis laadstations
 

Over de schrijver

4 reacties op “De chauffeurloze auto komt er aan”

 1. "Bijna 100% van alle ongelukken in het verkeer ontstaat door menselijke fouten"
  Waar liggen die goed onderhouden wegen, of zijn dat ook allemaal menselijke fouten?
  "Er zouden twee keer zoveel auto’s kunnen rijden zonder dat het gevaarlijker wordt"
  Waarom niet drie of vier keer?
  "groener: denk aan brandstofverbruik en terugdringen van luchtvervuiling" Als het zo gemakkelijk is wordt er ook (veel) meer gereden, dus weg "groene" winst

  1. Beste Mark,
   -Wat betreft die wegen heb je een punt. Dat aspect is niet meegenomen in het artikel.
   -Waarom niet drie of vier keer: deze bewering is gebaseerd op een schatting uit een onderzoek. De opzet vn onze artikelen is niet zodanig dat we bij elke bewering een bron kunnen vermelden, maar deze bron hebben wij op verzoek wel beschikbaar. Als je wilt weten waar dit 'tweemaal' vandaan komt, kan ik het voor je terughalen.
   -De uitspraak: denkj aan brandstofverbruik en terugdringen van luchtvervuiling" doelt op het waarschijnlijke vermogen van deze 'robocars' om door verfijnder communicatie en afstemming veel minder files te genereren. Dit heeft positieve effecten op het brandstofverbruik en de luchtvervuiling. Of er vervolgens nog meer wordt gereden, en, wat je eigenlijk bedoelt, dat de groene winst dan verdwijnt, is helemaal de vraag. Los van het feit dat we niet aan koffiedikkijken doen, kunnen we stellen dat hybride auto's en auto's op elektriciteit in opmars zijn. Dat is alvast één factor die zal maken dat ondanks de groei van het autopark, de luchtvervuiling niet hoeft mee te groeien. Wij in ieder geval kijken optimistisch naar een groene toekomst.

   1. Beste Zilvervlies,
    – Beprijzing per km leidt tot minder autogebruik, zo leert de ervaring in het buitenland.
    Vernits e-rijden per km veel goedkoper is dan fossiel, zal de opmars van e-auto's tot meer autogebruik leiden. Zolang een deel van onze stroom uit kolencentrales komt, blijft een verbetering van de luchtvervuiling beperkt of afwezig.
    – Uit onderzoek blijkt dat onze reistijd nogal konstant is, anders gezegd hoe hoger de gemiddelde snelheid hoe groter de afstanden die we afleggen. Volgens die wetmatigheid is te verwachten dat robocars tot meer km leidt, waardoor de voordelen (deels?) verdwijnen.

Reacties zijn uitgeschakeld.