De circulaire economie is onze grootste exportkans voor de komende 200 jaar

Foto: Paul Miller, Flickr, Cc By 2.0
Foto: Paul Miller, Flickr, Cc By 2.0
Het begrip circulaire economie zingt al een tijdje rond in Nederland. Maar wat is het eigenlijk? En waarom wil ons land er in voorop lopen?
De Week van de Circulaire Economie is vandaag begonnen tijdens het nieuwjaarsevenement van MVO Nederland. Volgens deze organisatie brengt de cirkeleconomie, waarbij hergebruik, recycling en delen centraal staan, enorme kansen. Het potentieel om te besparen op materialen is wereldwijd bijvoorbeeld $ 1.000 miljard per jaar. En alleen in Europa kan het recyclen van producten één miljoen banen opleveren.
In onze huidige, lineaire, economie maken we iets, we gebruiken het en gooien het weg. Maar in de circulaire economie sluiten we juist kringlopen. Als we producten ontwerpen houden we al rekening met het leven ná gebruik. Ook vormen reststromen van het ene proces of product een grondstof voor iets anders. Van een versleten overhemd kun je bijvoorbeeld prima een unieke boxershort maken, zoals het Groningse bedrijf Van Hulley laat zien.
Als we willen overschakelen op een circulaire economie kunnen we volgens Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), veel leren van de natuur. Want daar zien we bijna 4 miljard jaar innovatie in de praktijk. Een belangrijke natuurles is dat afval niet bestaat: zelfs poep is goud waard!
Het NIOO-pand is daarom gebouwd op ecologische principes. Het is uit elkaar te halen in herbruikbare onderdelen, water en andere kringlopen zijn gesloten en zonne-energie wordt op allerlei manieren gebruikt. Bovendien worden de uitwerpselen van bezoekers vergist tot biogas voor de verwarming en met behulp van algen wordt het fosfaat uit de poep gehaald. Fosfaat is een belangrijk ingrediënt in kunstmest, maar de natuurlijke voorraden zijn eindig: inderdaad, het ‘goud’ in poep.
Wat heeft Nederland te winnen bij de overgang op een circulaire economie? Lees de rest van het artikel op .

Over de schrijver