De Cloud is virtueel maar de vervuiling niet

IcloudLeuk, die Cloud. Handig ook. Maar voor het milieu is het nieuws dat ook Apple nu met zijn eigen iCloud komt net iets minder fijn.

Foto’s, video, muziek, maar ook applicaties, e-mail en bijvoorbeeld kalenders en adresgegevens. Apple-gebruikers kunnen binnenkort alles in Apples eigen iCloud opslaan en vervolgens uitwisselen tussen hun verschillende Apple-apparaten.

Om al die foto’s, tweets, liedjes en video’s te bewaren is schijfruimte nodig, heel veel ruimte. Apple heeft voor zijn iCloud een van de grootste datacentra ter wereld gebouwd. Dit Apple-datacentrum heeft om en nabij de miljard dollar gekost.

Belastingvoordeeltje

Het werd neergezet in de staat North Carolina, dat het serverpark binnen hengelde met een belastingvoordeeltje van 46 miljoen dollar en het feit dat ook Google en Facebook er al grote datacentra hebben zitten. Een ander lokkertje was het feit dat energiemaatschappij Duke Energy in staat bleek om Apples energieslurpende activiteiten een stabiele stroomvoorziening te leveren tegen een relatief lage prijs.

‘Het mooie aan datacentra is dat ze 24 uur per dag, zeven dagen in de week op volle kracht draaien’, aldus Clark Gillespy, directeur bij Duke Energy Carolinas, dat de stroom aan Apple levert. ‘Geen seizoensinvloeden, geen ploegendiensten. Het is het type klant waar de meter draait in een enorm tempo en dus de meest ideale klant die we kunnen hebben’.

Even veel stroom als 80.000 huishoudens
Milieuorganisatie Greenpeace is aanzienlijk minder blij met de iCloud. Ze schatten dat het nieuwste datacentrum jaarlijks evenveel stroom vreet als 80.000 Amerikaanse huishoudens.

En die stroom is in North Carolina ook niet de meest schone. Greenpeace meldde onlangs dat Google, Facebook en Apple er voor slechts 4 procent uit schone energiebronnen putten en voor 61 procent draaien op stroom van kolengestookte energiecentrales.

Bron: De Pers

Lees ook:
Groene pc: een duurzame digitale lifestyle is mogelijk

Wenen maakte tenminste nog biogas van gedumpte ehec-komkommers
VN: kunstmest en pesticiden veroorzaken wereldhonger

Over de schrijver

1 gedachte over “De Cloud is virtueel maar de vervuiling niet”

Reacties zijn gesloten.