De crisis te lijf door energie te besparen. 5 tips

Bron: mammal (Flickr.com)

Volgens de mijoenennota komt het begrotingstekort volgend jaar op 2,9 procent. De inkomsten zijn lager dan verwacht en iedereen zal er op achteruit gaan. Door energie te besparen help je het klimaat en bespaar je grondstoffen en daarnaast kun je tot honderden euro’s per jaar besparen. Uit onderzoek van Nuon en Milieucentraal blijkt dat 30% van de gebruikte energie verspild wordt. Je kunt tot wel € 585,- per jaar besparen als je slimmer omgaat met energie. Met deze energiebesparende tips kun je geld verdienen, zonder in te leveren op comfort.

Gloeilamp vervangen
De gloeilamp had het patent te hebben op sfeerverlichting, maar inmiddels zijn spaar- en ledlampen zo gemaakt dat het ook daarmee best gezellig kan worden. Een gemiddeld huishouden kan zeventien gloeilampen vervangen en zo 270 kWh per jaar besparen. Dat scheelt zo’n 60 euro in de portemonnee.

Lage temperatuur
De meeste (af)wasmiddelen werken tegenwoordig net zo goed bij een lagere temperatuur. Dus een was wordt op dertig graden ook prima schoon, met minder energie. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser: 50-55 graden werkt ook. De gemiddelde besparing zal op ongeveer 30 euro per jaar komen. Een extra besparing voor gevorderen: de wasdroger laten staan levert nog eens 25 euro op.

Bye bye standby
Zet alle elektrische apparaten uit en bespaar jezelf 58 euro per jaar op stand-by kosten. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks dertien procent van het stroomverbruik.

Een kleinere auto
Kies in 2012 voor een zuinigere auto. Een auto met een zuinig A-label scheelt 20 euro op elke 100 euro aan brandstof, in vergelijking met een auto met C-label. De besparing kan tot 330 euro oplopen. Geen geld voor een nieuwe auto? Met Het Nieuwe Rijden bespaar je ook al tot tien procent op je brandstofverbruik, wat neerkomt op ongeveer 145 euro.

Verwarming lager
Je bespaart al gauw tot 90 euro als je de thermostaat standaard 1 graad lager zet. Niemand die het merkt, maar het scheelt wel 7% op het energieverbruik van de verwarming. Extra voordeel: hoe lager de temperatuur, hoe meer calorieën er verbruikt worden. Je valt er dus ook nog eens van af!

Bron: hetkanwel.nl

Lees ook
Meer tips om energie te besparen
Kamer zet 25% van ons eten op het spel
Afval wordt omgetoverd in mooie spullen

5 reacties op “De crisis te lijf door energie te besparen. 5 tips”

 1. Ja, ik ben het wel met je eens Roland. Voorlopig wordt er nog te weinig hernieuwbare energie opgewekt om te verkwisten. Ik geloof in dat licht meer in bewustwording, via slimme meters. Mensen gaan in de regel met sprongen vooruit in bepaald gedrag, als ze er rechtstreeks het rendement van zien. Eneco zet daarom bijvoorbeeld ook vol in op energiebesparing via bewustwording m.b.v. slimme meters.

  1. Meten is weten, maar is dat genoeg? Mensen die veel vliegen zijn zich vaak bewust van hun energieverbruik.
   Gaan ze nu ook minder vliegen?

   "Voorlopig wordt er nog te weinig hernieuwbare energie opgewekt om te verkwisten"
   Denk je dat die verkwistingstijd in zicht is? Het antwoord op het wisselende aanbod – voldoende bruikbare opslagmogelijkheden – ontbreekt ook? Zelfs dat probleem wordt vaak gemeden!

 2. Tip 6:
  Negeer degenen, die duurzaamheid in een dynamisch, positief daglicht zetten met verkwisting. Waarom besparen op energie, als we die binnenkort duurzaam kunnen opwekken?

Reacties zijn uitgeschakeld.