De Dag van de Aarde: 7 tips om de wereld vandaag nog mooier te maken

Op 22 april vieren we overal ter wereld de Dag van de Aarde. Op deze dag vragen we aandacht voor de natuur, het milieu, klimaatverandering en ons consumptiepatroon. We vieren Earth Day al sinds 1970. Het begon in Amerika en verspreidde zich langzaam naar andere landen. 52 jaar later is deze dag een begrip. Dit jaar is het thema ‘Invest in our Planet’ en daar kun je vandaag mee beginnen. Wij geven je 7 tips.

8 miljard mensen

Op dit moment wonen er bijna 8 miljard mensen op aarde en dat heeft enorme gevolgen voor onze planeet. Door overconsumptie en vervuiling staat ons klimaat en de biodiversiteit onder druk. Wetenschappers denken dat de aarde een draagvermogen heeft van 9 tot 10 miljard mensen, dus veel rek zit er niet meer in, maar bij hetkanWEL zijn en blijven we positief. We kunnen namelijk zelf heel veel ondernemen om onze prachtige planeet te eren en te beschermen.

1. Doe mee met de Nationale Zaaidag

Vandaag, op 22 april, is het ook Nationale Zaaidag. Tienduizenden mensen, bedrijven en organisaties zaaien dan bloemenzaadjes voor hongerige bijen en andere bestuivers. Een enorme impuls voor de biodiversiteit en vooral voor bestuivers als wilde bijen en hommels. Jij kunt meedoen, hier lees je hoe en waarom.

2. Ga lekker ploggen

Nu het weer lekker weer is, gaan we massaal weer naar buiten. De één gaat hardlopen, de ander lekker wandelen, maar dat kun je beide heel goed combineren met afval opruimen. In Zweden verzonnen ze daar een paar jaar geleden een mooie naam voor: plogging. Het woord is een samenvoeging van ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en ‘joggen’. Neem dus een tasje mee als je erop uittrekt.

3. Weg met die tegels uit je tuin

Een hele eenvoudige manier om de biodiversiteit én het klimaat een handje te helpen, is om je tuin, balkon of terras te vergroenen. Door de tegels in je tuin te vervangen door mooie bloemen, struiken of gras maak je in een handomdraai een groene oase voor allerlei bestuivers, maar groen verkoelt ook in de zomer en zorgt er in je tuin voor dat het water bij heftige regenval de grond in kan.

4. Eet (Vaker) plantaardig

Wil je heel gemakkelijk bijdragen aan dierenwelzijn, het klimaat en de bescherming van de natuur? Dan is (vaker) plantaardig eten heel effectief. Eet je twee dagen in de week geen vlees of vis, dan bespaar je al 130 kilo CO2 uitstoot per jaar. Ben je vegetariër, dan is dit al 460 kilo en eet je volledig plantaardig, dan bespaar je 850 kilo CO2 per jaar. En tegenwoordig is dat zo ontzettend gemakkelijk, want alles wat je nodig hebt, koop je gewoon op de markt of bij de supermarkt. In dit artikel lees je in elk geval een aantal hele handige tips.

5. Doe verpakkingsvrije boodschappen

Veel mensen denken dat het heel ingewikkeld is om verpakkingsvrij boodschappen te doen, maar niets is minder waar. Via Pieter Pot bestel je verpakkingsvrije producten gewoon bij je thuis. Bij Albert Heijn in Rotterdam kun je nu ook je eigen verpakking meenemen, maar nog gemakkelijker is om gewoon naar de markt bij jou in de buurt te gaan. En wil je een beetje hulp? Dan kun je via Zero Waste Nederland met een gids bij jou in de buurt op stap. in juni organiseert deze organisatie door heel Nederland volledig georganiseerde wandeltours. Binnenkort vertellen we daar ook op hetkanWEL nog meer over.

6. Koop minder, maar beter

Winkelen is soms gewoon heel erg leuk. En mooie, bijzondere en duurzame spullen kunnen je leven echt verrijken, maar vaak is het kopen van spullen gewoon een gemakkelijke remedie om je humeur een opkikker te geven als je er even doorheen zit. Maar dat gevoel is helaas zo weer vervlogen. En dan zit jij weer thuis met al die spullen, die je waarschijnlijk helemaal niet nodig hebt. Bedenk dus goed waarom je iets wil kopen. Alles wat je aanschaft moet je niet alleen betalen, maar ook verzorgen, schoonhouden, onderhouden, beschermen, wassen en nog veel meer. Vraag je dus bij elke aankoop af: is dit alle moeite, tijd, geld en energie echt waard. In dit artikel geven we je  tips om minder te kopen.

En als je dan spullen koopt, doe dat dan bij duurzame merken, die een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Zo vonden wij het initiatief van het circulaire jeansmerk Mud Jeans heel mooi. Zij lanceren vandaag het platform Voices For Good. Op dit platform geven ze hun klanten een podium, die initiatieven starten om de de natuur en het klimaat te beschermen. In duurzame spijkerbroek natuurlijk.

7. Wees lief voor de natuur, jezelf en elkaar

Tenslotte is de laatste tip er een die voor de hand ligt, maar toch belangrijk is om bij stil te staan; als we lief zijn voor de natuur en voor elkaar, maken we onszelf gelukkiger en de natuur mooier. Geluk komt namelijk niet van rijkdom, perfecte looks of een geweldige relatie. Het komt van binnenuit. En geluk kun je heel goed delen met iedereen om je heen.

Over de schrijver

2 gedachten over “De Dag van de Aarde: 7 tips om de wereld vandaag nog mooier te maken”

  1. Tja, als je reclame maakt voor een nationale zaaidag op 22 April en ik krijg de mail daarover pas de 26e ???
    Nu heb ik gelukkig al gezaaid, maar het was voor velen misschien een eye-opener geweest om nog even ergens naartoe te fietsen om een paar mooie biologische zakjes zaad te kopen. Jammer. Gemiste kans.

  2. Bij al die tips mis ik er nog wel een paar. Vlieg en rijd bijvoorbeeld minder .Stap als hetmogelijk is op een gewone fiets en geen E bike aangezien er nog geen duurzame oplossing is voor accu’s aan het einde van hun levensduur. En minder kopen is een goed doel en duurzamer kopen op zich ook, maar ook gewoon kopen wat er al is, dus tweedehands. En ook multifunctioneel. Zo heb ik in mijn keuken veel dingen die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Mijn deegkom doet bijvoorbeeld ook dienst als salade schaal. Mijn soepkommen worden ook gebruikt als dessert en snackschaaltjes en mijn limonade glazen van dik glas kunnen ook voor warme dranken gebruikt worden, heb je minder bergruimte nodig en dus ook minder kasten.

Reacties zijn gesloten.