De donkere kant van kapitein Iglo: chickensticks krijgen Liegebeest 2012 prijs

Iglo Liegebeest 2012 Winnaar.230.226.S
Foto: Wakker Dier

De altijd vrolijke kapitein Iglo blijkt een donkere kant te hebben. Iglo verkoopt namelijk chickensticks van plofkip. En plofkippen leiden een miserabel leven omdat ze veel te snel groeien en na 6 weken al door hun benen zakken. Iglo heeft echter op zijn website en op de verpakking van de chickensticks vooral veel lovende woorden over zijn eigen duurzaamheid. Wakker Dier vind daarom dat Iglo de Liegebeest 2012 verkiezing gewonnen heeft. De sticks zijn volgens Stichting Wakker Dier het meest misleidende product, uiting of reclame op het gebied van dierenwelzijn.
Lees ook
Jas van kweekleer uit je 3D printer
Vegetariërs leven tot 9 jaar langer
Bereken je voordeel met winddelen
Wakker Dier: “De gemiddelde plofkip is kreupel, lijdt pijn en krijgt twee dagdoseringen antibiotica in zijn korte leven van zes weken. Wat een lef om daarbij borstklopperig te roepen hoe duurzaam je bent! Iglo is juist een achterblijver. Laat Iglo eerst maar eens overstappen naar kip met een keurmerk.”
De tweede prijs in de verkiezing is ‘gewonnen’ door het keurmerk Duurzaam Rundvlees, dat ook dikbil koeien duurzaam vindt. Deze koeien hebben zulke grote billen (voor biefstuk) dat in 90% van de gevallen een natuurlijke bevalling niet mogelijk is. De derde prijs gaat naar de luxe bitterballen van topkok Herman den Blijker die vlees uit de vleesindustrie bevat.
Dat Wakker Dier supermarkten en voedselproducenten zo dicht op de huid zit, werkt. Albert Heijn en supermarkt Bas hebben aangegeven een aantal verpakkingen te wijzigen. Op de verpakking van respectievelijk kaas en kipfilet zag je dieren vrolijk in de wei scharrelen, terwijl in werkelijkheid de producten afkomstig zijn van koeien en kippen die vrijwel nooit de buitenlucht zien. Wakker Dier vindt het belangrijk dat de informatie op verpakkingen juist is, zodat de echt eerlijke producten een betere kans krijgen om gekocht te worden. Maar het liefst heeft de organisatie natuurlijk dat alle dieren een diervriendelijk leven krijgen.
Bron: Wakker Dier

Over de schrijver