De duurzaamste chocolademerken

116852618 E9Cb1F0871
Foto: Francis Bijl, Flickr

Rankabrand heeft uitgezocht welke chocolademerken het meest duurzaam zijn. Niet onverwacht wint de “slaafvrije” Tony’s Chocolonely de Chocolade Award 2012. Het merk krijgt als enige een A-label van de duurzame rankingsite. Verkade, De Ruyter en Fair Trade Original krijgen ook een goede B-score, omdat zij alleen gecertificeerde cacao gebruiken. Maar er zijn ook bekende merken die het allemaal niet zo nauw nemen met milieu en arbeidsomstandigheden.
De afgelopen jaren is de chocoladehandel een stuk duurzamer geworden. Een groot deel van de chocolade is nu gecertificeerd door keurmerken zoals UTZ, Fairtrade en de Rainforest Alliance. Maar er is ook kritiek. Volgens Niels Oskam, oprichter van Rankabrand krijgt de consument door de keurmerken “ten onrechte het idee dat de cacaoboer van zijn chocoladereep of hagelslag een goed bestaansminimum heeft. In veel gevallen is die garantie niet te geven. Toch blijkt ook uit onderzoek dat de inkomenspositie van aangesloten boeren wel verbetert. Een keurmerk is geen eindstation maar een goed begin.”
Producenten zouden opener moeten zijn over hun toeleveranciers en andere aspecten van de cacaohandel. Merken die niet transparant zijn, krijgen van Rankabrand sowieso een onvoldoende. Ook moet duidelijker worden of de certificering daadwerkelijk de levensomstandigheden van boeren verbetert.
De merken die het slechtste scoren met een “E” zijn Markant Chocolade, Australian, Droste, Baronie, Penotti, Jamin, Lindt, Merci, Leonidas en Euroshopper. De volledige lijst is op Rankabrand.nl te vinden.
Bron: Rankabrand
Lees ook
[adrotate group=”1″]
5 ‘slechte’ etenswaren die toch gezond zijn
Ook Milka zwicht voor internationale actie Oxfam Novib voor eerlijkere chocolade

Over de schrijver

1 gedachte over “De duurzaamste chocolademerken”

Reacties zijn gesloten.