De duurzame menstruatiecup vs de wegwerptampon

Je hoort het steeds vaker: vrouwen die tampons en maandverband achter zich laten en kiezen voor de zogenaamde menstruatiecup. En waarom ook niet? Deze silicone cup biedt vrouwen de kans om op een goedkopere, veiligere en duurzame manier met hun menstruatiecyclus om te gaan. Vrouwelijke hetkanWel-lezers, hebben jullie de stap al gemaakt?

Voor degene die voor het eerst over de menstruatiecup horen: het is een cup, meestal gemaakt van siliconen, waarmee het menstruatiebloed inwendig wordt opgevangen. De vrouw kan de cup zelfstandig inbrengen en deze legen wanneer nodig. De cup kan tot ruim 12 uur aaneen gebruikt worden, is wasbaar en kan worden hergebruikt.

Laten we eerlijk wezen: dat klinkt best raar, en ook een beetje vies. Maar de vrouwen die de menstruatiecup al gebruiken vinden hem vooral handig, comfortabel, goedkoop en beter voor het milieu. Bovendien brengt het vrouwen in contact met hun eigen lichaam en hun eigen cyclus: geen overbodige luxe in een wereld waar de menstruatie (en alles wat daarbij komt kijken) vaak nog als een taboe wordt behandeld.

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup? Hetkanwel zette de belangrijkste pluspunten op een rij:

Een goedkope cyclus

In de Verenigde Staten geven vrouwen zo’n 2 miljard dollar per jaar uit aan hygiëneproducten als tampons en maandverband. Ook in Nederland gebruikt een vrouw in haar leven gemiddeld al zo’n 11.000 tampons en inlegkruisjes. Aangezien een doosje van 32 o.b. tampons €4,50 kost, toont een kleine rekensom aan dat een Nederlandse vrouw in haar leven bijna €1.550 uitgeeft aan haar menstruatiecyclus.

De menstruatiecup, daarentegen, kost nog minder dan wat de gemiddelde vrouw in zes maanden (!) aan hygiënische wegwerpproducten kwijt is. Zo is voor een kleine 20 euro al een Yuuki Cup, voor iets meer dan 25 euro de LadyCup; en voor zo’n 30 euro de SckoonCup te bestellen. Zoals eerder gezegd is de cup wasbaar kan het worden hergebruikt: hij gaat zo 5 tot 10 jaar mee. Tja, waarom zouden we dan nog bijna vijf euro betalen voor 32 tampons?

Een veilig alternatief

Het zal de meesten niet ontgaan zijn: tampongebruik is niet zonder risico’s. Afgelopen zomer bracht VICE de gevaren van het gebruik van tampons onder de aandacht met een artikel over het 24-jarige model Lauren Wasser, die haar been (en bijna haar leven) verloor door het toxischeshocksyndroom (TSS). Dit syndroom komt voort uit een bacteriële infectie, waarvan de connectie met het gebruik van tampons al decennia geleden is aangetoond. Genoeg reden om met de tampon te stoppen. Maar hoe zit het dan met de menstruatiecup, is die wel veilig?

Het grootste verschil tussen een tampon en een menstruatiecup zit hem in de werking: een tampon absorbeert het menstruatiebloed, terwijl de menstruatiecup het bloed slechts opvangt. Met het oog op een veiligheid is deze vorm van opvangen te prefereren. Een tampon neemt namelijk niet alleen het bloed (65%), maar ook natuurlijk vocht (35%) op. Hierdoor wordt het natuurlijke vaginale slijmvlies aangetast, wat de kans op irritaties en infecties vergroot. Bovendien bevatten menstruatiecups geen chemicaliën (in tegenstelling tot tampons): ze zijn gemaakt van medisch siliconen of natuurrubber. Over TSS hoeft de gebruiker zich dus geen zorgen te maken.

Duurzaam menstrueren

Maar de menstruatiecup is niet alleen beter voor het menselijk lichaam, maar ook voor de rest van de wereld. Aangezien elke tampon een wegwerptampon is, betekent het gebruik van 11.000 tampons per vrouw immers ook het afval van 11.000 tampons per vrouw. De gebruikte varianten moeten gedeponeerd en verbrandt worden, er moeten nieuwe geproduceerd worden; en veel van deze kunststoffen en chemicaliën komen zo in het watersysteem en oceanen terecht.

Siliconen menstruatiecups zijn niet alleen gemaakt van een mineraal dat ruimschoots voorhanden is (silicium), maar hebben ook een langere levensduur (5-10 jaar). Dit zorgt niet alleen voor minder afval (geen wegwerp), maar ook voor een vermindering in de hoeveelheid kunststoffen die gebruikt worden en in het milieu terecht komen.

Biologische tampons en duurzaam maandverband

Voor wie toch liever bij de oude vertrouwde tampon en/of maandverband blijft, maar wel op een veilige en duurzame manier om wilt gaan met haar menstruatie: niet getreurd, de menstruatiecup is niet het enige alternatief. Vorig jaar schreef hetkanWel nog over het bedrijf Yoni, wat milieu- en vrouwvriendelijke tampons en maandverband produceert. De producten van Yoni zijn gemaakt van biologisch katoen en bevatten geen plastics of andere synthetische stoffen. Ook is er geen chloor en/of sporen van pesticiden in de producten terug te vinden. Maar, eerlijk is eerlijk: het blijft een wegwerpproduct. Een andere optie is daarom het duurzame –lees: wasbare- maandverband van Katoen&Ko (die trouwens ook menstruatiecups aanbieden).

©Foto: Menstruationstasse.net, Flickr, CC BY 2.0.

Over de schrijver

18 gedachten over “De duurzame menstruatiecup vs de wegwerptampon”

 1. Eerder zag ik hier een vraag staan over het gebruik van menstruatiecup in combinatie met een (mirena) spiraaltje. De vraag vond ik niet meer terug, maar ik wil hier wel graag een antwoord opgeven.
  Het is goed mogelijk een menstruatiecup te gebruiken i.c.m. een spiraaltje of nuvaring. De menstruatiecup plaats je onderaan in de vagina, onder de baarmoedermond. Na het plaatsen van het spiraaltje kan de arts controleren of de draadjes niet te ver uitsteken, meestal draaien die sowieso al rond de baarmoedermond.
  Bij het inbrengen en verwijderen van de menstruatiecup, goed de instructies opvolgen is wel belangrijk. Verbreek het vacuüm voor verwijdering en plaats de cup horizontaal en niet te diep.

  1. Beste Yvonne,

   Alle cups die wij verkopen zijn vrij van BPA en andere giftige stoffen. Tegenwoordig zijn de meeste menstruatiecups van siliconen. Cups van de “grotere” en bekendere merken voldoende allemaal aan de FDA voor product veiligheid. De keeper is natuurlijk een bekend merk, deze is gemaakt van Rubber. Merken van siliconen menstruatiecups zijn o.a. MoonCup, De Groene Cup, Rubycup en Divacup. De laatste tijd komen ook steeds meer merkloze en goedkopere cups op de markt, onduidelijk is hoe veilig deze cup (op langere) termijn zijn, het is tenslotte wel een product dat je inwendig draagt. Mocht je nog verdere vragen hebben stuur mij gerust een mailtje.

 2. Ik ben echt ontzettend blij met deze aanschaf. Ik heb er lang over gedaan omdat ik het een vreemd idee vond. Nu snap ik niet dat ik het een vreemd idee vond, en snap ik niet dat dit niet bekender is. Waarom verkoopt de Etos en de Kruidvat dit niet? Ik vind het een enorme opluchting 🙂

  1. En wat ik er zo fijn aan vind: het stinkt niet, het voelt schoner, makkelijker en je hoeft niet moeilijk te doen wanneer er geen prullenbakje bij het toilet is.
   Tip: neem een flesje water mee naar het toilet om je cup om te spoelen, enkel met toiletpapier schoonmaken werkt ook prima.
   Ter informatie, ik heb de lunette 2.

 3. Ik gebruik sinds een paar jaar een cup, d.w.z. in combinatie met duurzaam maandverband en heel soms een tampon. Ik heb drie kids en menstrueer heel hevig: zeker op dag twee en drie van mijn menstruatie moet ik de cup echt wel om de 2,5 uur legen, anders stroomt-ie over! Vandaar voor de zekerheid het maandverband… In die eerste dagen gebruik ik ‘s nachts soms een tampon; middenin de nacht een cupje legen vind ik minder leuk! Ondanks dat ik de cup niet mijn volledige menstruatie kan gebruiken, ben ik er wel heel blij mee; ik gebruik ‘m op de eerste en van de vierde tot en met de zevende (helaas verkort de cup mijn menstruatieduur niet) dag met veel plezier, het scheelt een boel afval en ik vind een afwasbare cup die niets opneemt wat bij mijn lichaam hoort een stuk frisser dan tampons en maandverband. Kortom, zeker de moeite van het proberen waard! O, en geef niet te snel op: ik had eerst een ander merk en kreeg ‘m maar niet goed ingebracht, ook niet na een paar maanden experimenteren. Toen besloten het nog een kans te geven met een ander merk en daarmee gaat het dus wel goed. Best veel moeite, maar zoals gezegd, het geeft mij op zoveel manieren een goed gevoel dat ik het de moeite wel waard vind!

 4. Wat fijn dat er weer aandacht wordt besteed aan de menstruatie-cup. Zoveel afval minder.. en wat een besparing op de productie van al die maandverbanden en tampons. Zoveel voordeel in gebruiksgemak en aanschafkosten.
  De Keeper Original is de eerste menstruatie-cup van natuurrubber , sinds 1992 verkrijgbaar in Nederland! en daarna veelvuldig gefabriceerd door anderen in siliconen.
  Belangrijk voor vrouwen met rubber allergie.

  Zowel de natuurrubber als de siliconen versie is het duurzame en gebruiksvriendelijke alternatief voor maandverband en tampons.
  Geweldig dat vrouwen kunnen kiezen!!
  vriendelijke groet,
  Margreet Verhulst
  http://www.dekeeper.nl

 5. Ik ken dergelijke cups al ongeveer 15 jaar. Voor de hierboven genoemde reden heb ik ze ook een hele tijd gebruikt maar wat een vies gedoe om ze eruit te halen. Ik ben dan ook overgestapt op biologische tampons en maandverband maar dit is redelijk duur. Deze nieuwe cups zien er wel iets anders uit dan diegene die ik ken, ze lijken me iets praktischer door het ‘uitneemlipje’. Ik denk ik dat ik er mij nogmaals aan ga wagen.

  1. De eerste aanblik van de Keeper bracht bij mij ook een reactie van ….Oh , ja .. heh? Nee zo raar…

   Het feit dat ik de menstruatie-cup jaren kon gebruiken en lachend de aanschaf kosten terug verdiende binnen 8 maanden, geen afval meer produceerde, trokken mij over de streep. Het heeft mij via de Kleine Aarde en Yvonne Lauwers/Louwers heel wat moeite gekost om de menstruatie-cup ( de Keeper) in Nederland te introduceren. Wat ben ik nu trots op de tevreden gebruiksters groep.
   We hebben heel wat bereikt.
   De menstruatie -cup is niet voor iedereen geschikt! Gekantelde baarmoeder, vaginisme, overgevoeligheid of gewoon niet prettig voelen bij gebruik …
   Kan ik wat betekenen, stuur me een email, Margreet Verhulst info@dekeeper.nl

  1. Beste Elies, in de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat er heel wat verschil zit in de cultuur van diverse landen op reactie menstruatie en hun vrouwen.
   Ook het inbrengen van de cup is niet zo gewenst bij sommige culturen. Tijdens de Balkan oorlog wilde ik de Keeper gratis beschikbaar stellen, maar werd ik geconfronteerd bij de vreselijkste ervaringen van vrouwen die verkracht waren en niets meer konden verdragen wat werd ‘ingebracht’. Zo beschadigd waren deze vrouwen. De menstruatie-cup was bij hen nog niet bespreekbaar. Heel confronterend, Margreet Verhulst

 6. Nou ik zal het u vertellen: toen ik 25 was,45jaar geleden, waren deze cups al te koop,zij kwamen uit Zweden meen ik. Ik heb nog nooit zo’n ellende meegemaakt, een grote eindeloze overstroming.Maar het kan zijn dat vrouwen van nu slechts HEEEEL weinig bloeden,dat hoop ik dan maar voor hen.

 7. Ik gebruik voor onze kinderen wasbare luiers en zodoende kom ik nu bij een herbruikbare tampon of maandverband uit en nu dus bij deze cup.
  Na het krijgen van kinderen merk ik dat het gebruik van tampons moeilijker is geworden qua betrouwbaardheid, iets met baarmoeder die zakt door zwangerschappen enzo..
  Heeft iemand daar ervaring mee?? Hoe betrouwbaar is een cup indien je niet meer zo’n goede plek hebt om hem in aan te brengen?

 8. Ik gebruik al jaren een cup. Naast het tegengaan van verspilling/afval, vind ik het grote voordeel dat hij niet zo vaak verschoond/geleegd hoeft te worden, doe dit 2x per 24 uur. Bij een dag werken of dagje uit betekent dat, dat ik er buitenshuis geen moment mee bezig hoef te zijn:-) en pas weer thuis in eigen badkamer aan m’n menstruatie hoef te denken. Verschonen kost dan wel weer iets meer tijd dan verwisselen van tampon per keer, maar in totaal ben je er minder tijd aan kwijt.

  1. Het meest opmerkelijke vond ik de verkorte menstruatie-periode met gebruik van de menstruatie-cup. Ik was steeds eerder klaar met de cyclus.
   Het fijnst vond ik het idee dat er bij gebruik van de menstruatie-cup geen lichaamsvocht wat thuis hoort in het lichaam van de vrouw werd geabsorbeerd door menstruatie-producten.
   Het uitblijven van afval in de afvalbak maakte me blij. de afname van productiemateriaal (bossen/katoen/hout) overtuigde me van het nut van de menstruatie-cup!.
   Het vervelendst vond ik de kortzichtige reactie op het uiterlijk van de natuurrubber cup. Onooglijk, lelijk en de referentie aan gootsteenontstoppertje..
   Het gevaarlijkste de economische belangen van de maandverband /tampons industrie giganten.
   Met vriendelijke groet Margreet Verhulst

Reacties zijn gesloten.