De eerste Audi die op windenergie kan rijden

Audi_Insperation, Flickr.com
Audi_Insperation, Flickr.com

Van de wind kun je misschien niet leven, maar je kunt er straks wel je auto op laten rijden. Audi werkt aan een speciale A3 Sportback g-tron die kan rijden op e-gas, een soort gas die gemaakt wordt met behulp van windenergie. Dit gas is CO2-neutraal en zorgt dus voor een veel lagere uitstoot dan gewoonlijk.

Chemische reactie

Audi e-gas komt voort uit een chemische reactie tussen waterstof en CO2 en heeft dezelfde eigenschappen als aardgas. Het kan dus ook gebruikt worden in een willekeurige andere auto met een gasinstallatie. De waterstof die nodig is voor het maken van e-gas wordt gemaakt met behulp van windenergie. Het maken van brandstof uit waterstof is niet nieuw; in Duitsland werd eind 2011 al een waterstoftankstation geopend. Dat type brandstof was echter alleen nog maar geschikt voor waterstofauto’s. E-gas kan veel breder toegepast worden, omdat het vergelijkbaar is met aardgas.

Overtollige energie

In Duitsland bouwt men nu aan een wind-naar-gas-installatie. Hier wordt overtollige windenergie gebruikt om waterstof te produceren, wat vervolgens weer wordt toegevoegd aan het gasnetwerk. Zo kan gekeken worden of het mogelijk is om energie die anders verloren zou gaan, op te slaan. De dichtheid van waterstof is iets anders dan de dichtheid van aardgas, maar eindgebruikers zouden daar niets van moeten merken.

Inzet Audi

Mocht de proef succesvol zijn, dan is Audi alvast op de goede weg. Een revolutie van waterstofauto’s is misschien niet realistisch, maar door waterstof met CO2 te combineren en een natuurlijk gas te maken, komt rijden op hernieuwbare energie ineens wél veel dichterbij. Om dit principe ook grootschalig toe te kunnen passen, bouwt Audi al aan een speciale e-gas faciliteit, waar het gas gemaakt kan worden en toegevoegd kan worden aan het gasnetwerk.

Bron: Jalopnik, Telegraaf, Fuelcelltoday

Lees ook:

Olielozingen Noordzee kunnen veel beter bestraft worden

Wat de Windcentrale uniek maakt: definancialisering

De gevaren van schaliegas

6 gedachten over “De eerste Audi die op windenergie kan rijden”

  1. Ik lees "overtollige windenergie". Zijn er momenten dan, dat het windenergiepark meer electriciteit kan leveren dan totaal verbruikt wordt? Ik kan dat amper geloven.

    1. Volgens mij (maar weet niet 100% zeker) komt dat doordat als er zogenaamd " teveel" windenergie wordt geleverd, de conventionele centrales dus minder moeten gaan leveren. En dat is nu juist niet mogelijk omdat het rendement van deze centrales dan te laag wordt, dit is duur en nog slechter voor het milieu als het al is. Het gouden ei op dit moment is het vinden van een manier om (wind- of zonne-)energie op te slaan zodat je het kan gebruiken als dit niet voor handen is…op die manier kan je dus met minder conventionele centrales rond komen.

    2. Zo vreemd is dat niet in landen met een fors aandeel > 20% zon- en windstroom. Bij een lage stroomvraag, dus als bedrijven gesloten zijn en een groot aanbod op zonnige, winderige dagen kan het aanbod te groot zijn, zeker bij een beperkt netwerk – wat heet "totaal verbruikt".

      Dat speelt nu al in Spanje en (noord)Duitsland. Een effektieve lokale energie opslag, maakt een dure uitbreiding van het stoomnet deels overbodig. Al zijn er genoeg mensen die dromen van een omvangrijk, groots stroomnet. Over kosten en kwetsbaarheid hoor je dan weinig.

  2. Rijden op aardgas en ook op biogas / groen gas is niet zo nieuw. Hoe zinnig is dit?

    De omzetting van elektriciteit in waterstof in aardgas in een auto motor geeft een rendement van minder dan 20% ofwel 80% verlies. Shell is juist bezig met de omzetting van aardgas in diesel als autobrandstof, inderdaad vanwege het rendement en de schone uitlaat.
    Waarom maakt Audi geen hybride of e-auto, veel renderend

Reacties zijn gesloten.