De Europese thuismarkt als antwoord op het ACTA-verdrag

Bron: OttoDV, Flickr

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de ratificering van het ACTA-verdrag (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) over auteursrechten op internet. Eerst moet volgens de Kamer duidelijk worden dat het verdrag niet in strijd is met de grondrechten.
Voorstanders van ACTA willen met het verdrag intellectueel eigendomsrecht beschermen door piraterij en namaakproducten aan te pakken. Maar volgens critici kan het verdrag er toe leiden dat alleen al de mogelijke betrokkenheid bij schending van auteursrechten leidt tot een inbreuk in iemands privacy. Bovendien vinden de onderhandelingen over het ACTA-verdrag plaats achter gesloten deuren, zodat nationale parlementen geen inspraak hebben en consumentenorganisaties buitengesloten zijn. Dat is bepaald niet democratisch of transprant.
Daarom lijkt het goed nieuws dat de Kamer tegen ondertekening van het verdrag heeft gestemd. Maar het roept tegelijkertijd ook de vraag op: hoe willen de politieke partijen auteursrechten dan wél beschermen? Want al sinds de opkomst van internet worstelt de creatieve industrie met het vinden van inkomsten voor bijvoorbeeld foto’s, films, liedjes en software. Alleen van advertentie-omzet valt nauwelijks te leven.
Oplossingen lijken platforms als Spotify waar luisteraars onbeperkt muziekbestanden kunnen streamen tegen een vast bedrag per maand. De inkomsten van deze muziekdienst zijn nu nog klein voor artiesten, maar ze groeien wel snel. En klein geld voor je liedjes is altijd nog beter dan geen geld.
Maar platforms als Spotify komen in Europa moeilijk van de grond, omdat ze hoge investeringen vragen die alleen kunnen worden terugverdiend als er snel een grote groep gebruikers bereikt wordt. Slimme internet-spelers groeien in Amerika uit tot internationale reuzen dankzij de grote hoeveelheid consumenten die er leven. Dat geeft hun ondernemingen vaak een financiële kickstart. In de EU wonen nog meer koopkrachtige consumenten, alleen belemmeren nationale regels hier één Europese thuismarkt.
Het zou daarom mooi zijn als de Kamer niet alleen het ACTA-verdrag tegenwerkt, maar ook voorop gaat in het wegnemen van belemmeringen voor een Europese thuismarkt. Zo kunnen Europese internet-ondernemers concurrerende betaalplatforms ontwikkelen die illegale downloaders een serieus alternatief bieden voor piraten-sites.
Lees ook:
Zo krijgen we de NS uit de winterdip
Ritalin is paardenmiddel tegen mannelijkheid
D66 staat pal voor internet-vrijheid, maar hoe goed is dat?

Over de schrijver

1 reactie op “De Europese thuismarkt als antwoord op het ACTA-verdrag”

  1. jaren terug toen er geen cd waren waren er casettebandjes en toen als je diie voldeed met mooie muziek was er niks aan de hand, je was niet strafbaar of niks en met cd ineens wel wat is dit allemaal voor kolder ?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020