De geluksrevolutie: maak je brein positiever in drie simpele stappen

De succesformule voor geluk bij veel organisaties en bedrijven luidt: als ik harder werk, dan ben ik succesvoller. En als ik succesvoller ben, dan ben ik gelukkiger. Maar volgens psycholoog Shawn Achor is het juist precies andersom. Als iemand in het heden meer positiviteit ervaart, dan krijgt zijn of haar brein een geluksvoorsprong. Je wordt dan veel succesvoller. In een inspirerende en grappige TED-talk legt hij uit hoe je dit kunt trainen.

Achor reisde door 45 landen en bezocht daar veel bedrijven en organisaties. Telkens weer viel hem op dat mensen geluk voorbij hun cognitieve horizon drukken. “Elke keer als een brein succes ervaart, stellen we het beeld bij hoe succes er uit ziet. Je hebt goede cijfers, je moet nog betere cijfers halen. Je hebt een goede baan, je wilt een nog betere baan.” Volgens de psycholoog schuiven we zo de kans voor ons brein om succes te ervaren, steeds voor ons uit.

Een positief ingesteld brein leidt tot meer geluk

„Maar we kunnen de formule voor geluk omdraaien”, stelt hij ons gerust. Als we positief in het heden kunnen zijn, dan werken onze breinen succesvoller, omdat we harder, sneller en intelligenter kunnen werken. “Met een positief ingesteld brein ben je 31% productiever dan wanneer je gestrest, neutraal of negatief bent,” zegt Achor. “Je bent 37% beter in verkopen. Artsen blijken 19% sneller en accurater in het stellen van een diagnose. De stof die hiervoor in het brein verantwoordelijk is, dopamine, heeft twee functies: het maakt je niet alleen blijer, het activeert ook alle leergebieden in je hersenen, waardoor je je anders kunt aanpassen aan de wereld.”

Dit inzicht heeft een verstrekkende werking. „Door ons brein te trainen op een positieve instelling kunnen we de formule voor geluk omdraaien. Daardoor verspreiden we niet alleen positiviteit, we kunnen een geluksrevolutie veroorzaken.”

Train je brein positief te kijken

Met zijn bedrijf, Good Think Inc., traint Achor het brein van mensen via drie activiteiten. Allereerst laat hij ze 21 dagen lang elke dag drie nieuwe dingen opschrijven waarvoor ze dankbaar zijn. Na drie weken ontwikkelt het brein een patroon om eerst positieve dingen te scannen in de wereld.
Ten tweede bevrijdt hij het brein met meditatie van de culturele ADHD die we gecreëerd hebben door meerdere taken tegelijk te doen. Meditatie helpt je te focussen op de taak waar je mee bezig bent. En tenslotte moeten mensen bij het openen van hun emailbox 1 positieve email schrijven, waarin ze een vriend of kennis loven of bedanken.

De TEDtalk van de CEO van Good Think Inc. vind je hieronder. Mocht je willen, dan kun je zelf de komende drie weken ook proberen om je brein te trainen op een positieve instelling. De drie activiteiten die Achor hanteert, kun je zelf tenslotte ook makkelijk toepassen. Voor je het weet ben je een geluksrevolutionair.

Over de schrijver