De gevolgen van de importheffing voor de prijs van zonnepanelen

Foto: Jikatu, Flickr
Foto: Jikatu, Flickr

Ondanks protesten van onder meer Duitsland, heeft de EU op 6 juni een importheffing ingesteld op Chinese zonnepanelen. Deze panelen zouden te goedkoop op de markt komen, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. De heffing wordt in fasen ingevoerd en zal in de eerste instantie neerkomen op ongeveer 11,8%. Binnen twee maanden loopt dit echter op naar 47,6%, tenzij er een overeenkomst met China kan worden bereikt over een minimumprijs waarvoor de panelen verkocht kunnen worden. Lukt dat niet, dan wordt de heffing – die nu nog tijdelijk is – vanaf december voor vijf jaar vastgezet.

Handelsoorlog
Met de invoering van deze heffing, riskeert de EU een handelsoorlog met China. Nog geen 24 uur nadat de EU aangaf de heffing in te voeren, kondigde China aan dat het de wijnimport vanuit Europa naar China zou bekijken. In 2012 exporteerde Europa – en dan met name Frankrijk – voor 763 miljoen euro wijn naar China. Als de Chinezen besluiten daar ook een importheffing over te rekenen, dan kan dit een grote klap betekenen voor Europese producenten. Naast de snelst groeiende, is China na het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten namelijk de grootste exportmarkt voor wijn.

Gevolgen voor de zonne-energiesector
Hoewel het lijkt alsof deze maatregel positief is voor de Europese zonne-energiesector, hoeft dat niet zo te zijn. Deze sector ontwikkelde zich in de afgelopen jaren dankzij diverse subsidies van overheden hard, maar toen de crisis ervoor zorgde dat die subsidies opdroogden, waren het de voordelige Chinese zonnepanelen die maakten dat er redelijk betaalbare alternatieven waren. Als die wegvallen, dan kan dat een nekslag betekenen voor de beginnende zonne-energiesector. Geld voor steun vanuit de overheid is er namelijk op het moment ook niet.

Opvallend genoeg heeft de EU onder meer besloten de importheffing door te voeren, om de 25.000 Europese banen in deze sector te behouden. Als echter blijkt dat deze sector zonder subsidie nog niet levensvatbaar is, dan kunnen die banen alsnog verdwijnen.

Wat nu?
In december besluit de EU definitief over een importheffing. Tot die tijd wordt gewerkt aan een overeenkomst met China, waarbij het land de kosten voor de zonnepanelen dusdanig verhoogt, dat de oneerlijke concurrentie ten opzichte van Europese leveranciers wegvalt. Voor consumenten betekent dit maar één ding: zonnepanelen worden duurder en de kans bestaat dat er steeds minder makkelijk aan te komen is. Het is echter ook mogelijk dat andere landen opstaan en het gat vullen. Zo wordt bijvoorbeeld naar India gekeken als mogelijke producent van zonnepanelen. Ook hier zijn de loonkosten laag en kan grootschalig en efficiënt gewerkt worden.

Tegelijkertijd zal de Europese Commissie ook haar eigen lidstaten moeten overtuigen van het nut van de importheffing. Maar liefst 18 van de 27 lidstaten blijken namelijk tegen de heffing te zijn en zien het liefst dat deze direct verdwijnt.

Bron: BBC, Bruegel, OpenEurope Blog, CNN

Lees ook:

Groen doen op kleine schaal: energie halen uit je eigen planten
Duitsland levert genoeg zonnestroom om heel Nederland van elektriciteit te voorzien
Energie besparen met je eten