De gezondheidswetenschap van 2011 in vogelvlucht

Pregnant
Sneller Zwanger Door Mediterraaans Dieet?

Ook dit jaar zijn er weer veel wetenschappelijke resultaten naar buiten gebracht op het gebied van gezondheid. Zo maakt dankbaarheid gezond en doet goed ademhalen wonderen voor je humeur. Maar er is meer ontdekt. We nemen je mee door de gezondheidswetenschap van 2011.

Minder eten houdt het brein jong
Wie minder eet, schakelt een molecule in die helpt om het brein jong te houden. Te veel eten kan weer leiden tot hersenbeschadigingen, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Giovambattista Pani, onderzoeker aan de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Rome. Op dit moment is het onderzoek alleen nog maar op muizen gedaan, maar met aanvullend onderzoek hoopt Pani te ontdekken of dezelfde effecten ook bij mensen merkbaar zijn.

Vitamineslikkers roken meer
Onderzoekers uit Taiwan ontdekten dat we massaal denken dat we onoverwinnelijk worden van vitaminepillen en dat het ons een vrijbrief geeft om slecht te eten, meer te roken en minder te bewegen. Maar vitaminepillen zijn niet per definitie gezond, blijkt uit het groeiende aantal diagnoses van onder andere obesitas, hart- en vaatziekten en osteoporose. Maar sommige mensen nodig hebben het nodig om hun dieet aan te vullen met bepaalde vitaminen en mineralen, zoals vitamine D.

GSM geen kankerverwekker
Deense onderzoekers concluderen dat het gebruik van een mobiele telefoon het risico op kanker niet vergroot. “Deze resultaten zijn het sterkste bewijs tot nu toe dat het gebruik van een mobiele telefoon het risico op kanker in de hersenen of het centraal zenuwsysteem bij volwassenen niet lijkt te verhogen”, aldus Hazel Nunn, hoofd van een Britse onderzoekscentrum naar kanker.

Mediterraans dieet verkleint kans op vruchtbaarheidsproblemen
Vrouwen die mediterraans eten hebben minder kans op problemen om zwanger te raken, aldus Spaanse onderzoekers. Dr. Jorge Chavarro waarschuwt dat deze resultaten zijn gebaseerd op observaties, niet op een experiment. “Dit betekent dat er niet voldoende gegevens zijn die daadwerkelijk aantonen dat dit dieet een vrouw helpt om zwanger te worden.” Het kan echter geen kwaad om een Mediterraans dieet te gaan volgen als je zwanger wilt worden, want het lijkt wel degelijk indirect effect te hebben op de ovulatie.

Meditatie is goed tegen ADHD
Ervaren mediteerders hebben minder last van op zichzelf gerichte gedachten, die vaak een kenmerk zijn van dagdromen, ADHD en sommige geestelijke aandoeningen. Ze richten zich meer op het hier en nu, ook als ze niet mediteren of zich concentreren. Dit blijk uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Yale. Het bleek dat ervaren mediteerders beter in staat waren om hersengebieden af te sluiten die geassocieerd worden met dagdromen , angsten en ADHD. Ook waren breingebieden die je eigen gedachten onder controle houden actiever bij deze groep.

5 gedachten over “De gezondheidswetenschap van 2011 in vogelvlucht”

 1. GSM en WiFi werken altijd met gepulste elektromagnetische straling, waarvan allang door Onafhankelijke Wetenschappers is aangetoond dat het zeer schadelijk en kankerverwekkend is doordat het o.a het .DNA van Mens, Dier en Natuur kapot maakt!

  Zie bijvoorbeeld de informatie in dit artikel: http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s

  Duizenden onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken hebben al aangetoond dat (sterke) elektromagnetische velden en (gepulste) elektromagnetische straling van apparatuur schadelijk is voor Mens, Dier en de Natuur…
  Dit wordt goed uitgelegd met veel informatie over de vele wetenschappelijk onderzoeken hiernaar, in het Boek: Elektrostress & Gezondheid door Prof. Dr. Ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc.

  1. mobiel gevaarlijk? onzin! zit de heledag door met een mobiel in me hand! al jaren lang! heb nog steeds geen kanker! kan ook niemand die dat gehad heb door mobiel! hoe vaak heb jij gehoord dat er ieman kanker heb gehad door mobiel? ik nog nooit! en er zijn miljoenen mobiel gebruikers! dus het zal allemaal wel mee vallen!

    1. allemaal onzin! als het echt allemaal zo super slecht was! hadden er dus al lang dode of erg zieken moeten zijn door mobiel gebruik! en hoe veel mensen zijn er al van dood gegaan of ziek geworden door mobiel? ik kan niemand! ook nooit gehoord! mobiel zal wss wel straling bevatten maar dat is minimaal! daar merk een gezond mens helemaal niets van! ik blijf gewoon mobiel! zit er al jaren elke dag uren mee in me hand! heb er nog nooit wat van gehad! em kan jij nog mensen die zonder mobiel door het leven gaan? ik niemand! er zijn hier in nederland meer mobiels dan mensen! zo on geveer 2 a 3 per persoon! dus zullen we met zen alle ziek moeten worden toch?

     1. Er zijn helaas heel veel mensen die in meer of mindere mate last hebben van (gepulste) elektromagnetische straling van apparatuur…

      Zie hier een artikel over een topambtenaar die uit Belgie wegvluchtte omdat hij doodziek werd van de straling van GSM, UMTS-masten, WiFi, Dect e.d.: http://www.humo.be/tws/deze-week/19794/doodziek-onder-de... .
      En volgens datzelfde artikel zouden er meer dan 200.000 Belgen geregistreerd staan die ook last hebben van die straling!

      Er zijn ook boeken geschreven door electrostress-slachtoffers, zoals bijvoorbeeld het boek:
      'Help! De kerktoren geeft straling'

      Nederlandse Huisarts zet zich in tegen Electrostress!
      door RedactieNetwerk op 4 aug 2009:
      Veel mensen nemen 'elektrostress' niet serieus. Huisarts Liesbeth Adriaansens vindt juist dat er veel meer aandacht besteed moet worden aan het fenomeen. Wereldwijd onderzoek van het WHO wijst uit dat tenmiste 3% van de bevolking klachten ondervindt . Voor Nederland is onderzoek gedaan door de stichting EHS die ook op een percentage van 3 % komt.
      youtu.be/thtwbfADS4w .

      In de VS lijdt inmiddels minstens 5% van de bevolking aan EHS: http://www.radio1.nl/contents/37690-de-wereldontvanger-e... .

      Heel veel mensen krijgen door het gebruik van mobiele telefoons, wifi e.d. last van van hoofdpijn, pijn rond het oor en of in de handen/armen, of daar op het lichaam waar ze de telefoon vaak dragen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat men slechter en minder diep slaapt door de straling van een mobiele telefoon. En ook oorsuizen en vertroebeling van de lens (slechter zien) en huiduitslag kunnen veroorzaakt worden door die straling.

      Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat mensen die menen helemaal geen last te hebben van gepulste elektromagnetische straling, onder invloed van diezelfde straling wel agressiever, onrustiger en sneller geirriteerd raken…
      Dit komt doordat hun hersengolven verstoord raken door het gepulste signaal van mobiele telefoons, wifi e.d.

Reacties zijn gesloten.