
Wie dacht dat windmolens alleen maar goed voor het milieu zijn, komt bedrogen uit. Een belangrijk bestanddeel van moderne windmolens, het metaal neodymium, zorgt voor ongekende vervuiling in China.
De Britse krant Daily Mail veroorzaakte veel opschudding begin dit jaar met een rapportage over de Chinese industriestad Baotou, de plek waar een groot deel van de wereldvoorraad van neodymium gewonnen wordt. De rapportage bevatte schokkende foto’s over gifmeren en verhalen van bewoners over gezondheidsproblemen zoals kanker, huidproblemen en uitvallende tanden.
Neodymium wordt gebruikt bij de productie van magnetische motoren van windmolens die windkracht omzetten in elektriciteit. Neodymium is een zogeheten “zeldzame aardemetaal”. Anders dan de naam doet vermoeden, is het helemaal niet zeldzaam, maar is het vooral moeilijk te winnen. Het zit niet, zoals koper, met een “ader” geconcentreerd in de grond, maar is vermengd met andere stoffen.
In Baotou moet het neodymium worden gescheiden van uranium en thorium, twee radioactieve materialen. De stoffen worden na winning en verwerking van neodymium samen met andere giftige chemicaliën gedumpt in nauwelijks beschermde bassins en meren. Grondwater wordt besmet met radio-actieve straling, de lucht bevat hoge concentraties giftige stoffen en planten, dieren en mensen worden dodelijk ziek.
China heeft enige tijd geleden aangekondigd de verkoop van neodymium en andere “zeldzame aardemetalen” aan banden te leggen. Dit heeft voor veel onrust in de windindustrie gezorgd, maar ook bij autobouwers. Batterijen voor elektrische auto’s zijn namelijk ook afhankelijk van aardmetalen uit China.
Volgens de New York Times heeft China echter wel een punt: het land is een van de grootste leveranciers van aardemetalen, niet omdat je deze stoffen alleen in China vindt, maar omdat het land een van de weinige landen is die het aandurft om “het vieze, giftige en vaak radioactieve werk te doen dat de rest van de wereld lang heeft geschuwd.”
Betekent dit dat de wereld windenergie kan afschrijven als schone energiebron voor de toekomst? Niet direct. Dat China geen maatregelen neemt om milieuvervuiling tegen te gaan, betekent niet dat een schone winning van neodymium niet mogelijk is. Producten zijn pas echt schoon als ze van begin tot eind met respect voor mens en milieu gemaakt zijn. Voor de windindustrie zal dit “ketenbewustzijn”, zoals milieu-experts het noemen, van cruciaal belang zijn om als schone energiebron gezien te blijven worden.
Volgens een Chinese expert op het gebied van giftige stoffen van Greenpeace is onderkennen van het probleem de eerste stap: “Het is een echt dilemma voor milieubewuste mensen die graag de [wind]industrie zien groeien. Maar we hebben de verantwoordelijkheid om de milieuvervuiling te onderkennen die wordt veroorzaakt door het maken van windturbines.”
De Duitse televisie wijdde een item aan de problematiek rond neodymium: “Das schmutzige Geheimnis sauberer Windrädar”
Bron: Daily Mail, Bloomberg, NDR, New York Times
Lees ook
9 gedachten over “De giftige waarheid over windenergie”
dit is alweer een oud artikel, ik heb Greenchoice een 2 jaar geleden gevraagd hoe het zit :
Beste heer
Onderstaand het antwoord van onze windmolenleverancier:
Dit is inderdaad waarheid. Er zijn nog een aantal partijen die een direct drive machine met Permanent Magnet Generator uitvoeren.
Voor de magneten wordt de grondstof Neodymium toegepast.
Enercon daarentegen streeft niet alleen naar goede windturbine en een goed onderhoudscontract maar is zich zeer bewust van de keuzes die wij maken voor het ontwerp van onze machines.
Door uitgebreide LCA (live cycle analyses) studies hebben wij een goed inzicht wat voor impact onze windturbine heeft op het milieu.
Enercon is juist een van de enkele partijen die gebruikt maakt van elektro magneten (alleen koper) en geen neodymium toepast in de generator.
Niet alleen de discussie aangaande Neodymium speelt bij Enercon. De keuze voor beton torens is o.a vastgesteld doordat we hiervoor 2,5x minder energie verbruik hebben in het complete productie proces, daarnaast hebben wij de wens de aankomende jaren 100% recycled koper te gaan gebruiken voor de wikkeling van onze generators.
Enercon streeft niet alleen naar duurzame kW-uren maar tevens naar een duurzaam product en hopen dat partijen dat in de toekomst ook durven te waarderen. Indien er alleen Enercon gebouwd gaan worden speelt de discussie aangaande Neodymium i.i.g niet meer :-).
Voor meer informatie zie tevens bijgevoegde documenten:
Annex 1: beschrijving van onze beton torens en voordelen
Annex 2: Feiten en argumenten waarom wij geen Neodymium toepassen.
Annex 3: LCA die wij opgemaakt hebben voor een E-82 windturbine.
Voor de selectie van onze leveranciers kijken wij altijd goed naar de duurzaamheid van de producten die men levert. Enercon is een partij die wat dat betreft goed bij ons past.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Greenchoice
de 3 Annex,en zijn te groot om bij te voegen.
Maar ja, de van de eerste stoomlocomotieven waren de meeste mensen ook bang.
Het is waar: de winning van neodynium gebeurd in China niet zorgvuldig en zal veel, veel, beter moeten. De winning van neodynium kán ook veel beter, technologie is beschikbaar.
Maar deze tendentieuze kop (en het artikel) leggen ten onrechte een link tussen windenergie en milieuvervuiling. Ondanks de (grote) lokale vervuiling, is wind- en zonne-energie schoner dan een conventionele kolengestookte centrale.
De kop had ook kunnen zijn: "winning grondstof iPhone gaat gepaard met enorme milieuvervuiling" (Nd is een belangrijke grondstof voor de luidsprekers van een smartphone) of "winning aardolie gaat gepaard met enorme milieuvervuiling" (ook waar).
Tendentieus, slecht onderbouw en niet in een kader geplaatst, kortom een slechte prestatie van Marten van der Meulen.
"Ja maar" is dodelijk voor het zoeken naar goede alternatieven en slecht voor innovatie. En de huidige status quo is niet houdbaar, dat zal "St Maarten" met me eens zijn.
Ik daag St. Maarten uit: kom met andere alternatieven!!
@Adrianus, klopt dat deze site grossiert in sentationele koppen.
Waarom negeer je dat sommige windmolens veel meer neodymium gebruiken dan andere produkten of heb je de stukken niet gelezen?
Ook bij een "fatsoenlijk productieproces" is het de vraag of die toepassing in windmolens zo zinnig is.
@hetkanwel, Dit lijkt op negatieve stemmingmakerij, hoe kun je nu windmolens afserveren omdat ze in China te beroerd zijn om een fatsoenlijk productieproces te ontwikkelen om Neodynium te produceren? Daarbij is het ook nog eens zo dat Neodydnium voor veel meer producten gebruikt wordt.
Waarom heet dit artkel: " De giftige waarheid over windenergie " en niet : " De giftige waarheid over Neodydnium ? "
Voor een ooggetuige verslag; blijkbaar is vervanging zeer wel mogelijk http://lirias.kuleuven.be/bitstream/123456789/310…
Maar ja als het zo goedkoop is . .. Hoelang als je weet dat de wereldproductie van neodymium 30.000 ton per jaar is en een windmolen zo 100 kg per MW vraagt. zie ook: http://www.mo.be/artikel/de-aarde-wordt-zeldzaam
Jullie weten toch wel dat er al windmolens gefrabriceerd worden zonder dit zeldzame metaal ?
journalisten moeten beter onderzoek doen, maar das een open deur niet ?
geld ook voor zonnepanelen, soortgelijk probleem.
Dat is inderdaad een probleem dat opgelost moet worden. Aan de ene kant schone energie maken, maar aan de andere kant de boel vervuilen, dat kan niet…
Reacties zijn gesloten.