Een betere wereld is te koop met de Goede Gids

De naam klinkt simpel ‘degoedegids.nl’, maar daarachter schuilt een krachtig concept voor een duurzame economie. Bevlogen vertelt initiatiefneemster Annemarie de Raadt wat ze met haar Goede Gids wil bereiken: “Ons koopgedrag kan een wereld van verschil maken als we kiezen voor ondernemingen, die zorgvuldig omgaan met mens, dier en aarde. Bedrijven die werknemers uitbuiten, dieren mishandelen of het milieu vervuilen zullen bij gebrek aan klandizie simpelweg verdwijnen. Makkelijker kan eigenlijk niet.” Zo is het met foute chocolade gegaan en ook de plofkip zal verdwijnen als het uit de gratie raakt bij het grote publiek.

Betrouwbare bron: objectief en inspirerend

Aderaadt Klein
Annemarie De Raadt (Oprichter De Goede Gids)

De Goede Gids wil het consumenten makkelijk maken om te kiezen voor de goede bedrijven. Daarvoor hanteert ze duidelijke criteria. Op basis daarvan zijn al ruim 5.000 zogenoemde ‘Goede bedrijven’ geselecteerd. Van biologische bakker en restaurant in de buurt tot duurzaam elektronicamerk of fatsoenlijke modeketen. De gids laat zien wat deze Goede bedrijven aanbieden en geeft inspirerende achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over het verschil minerale en synthetische cosmetica of over het maakproces van schoenen.
Annemarie de Raadt: “Door te kiezen voor goed gemaakte producten, wordt de wereld zo veel mooier! Maar ja, wat is goed? Dat is voor een consument niet zo makkelijk uit te zoeken. Daarom heb ik met een klein enthousiast team de Goede Gids opgezet: een objectieve bron van informatie en inspiratie over goede bedrijven en de producten, die ze verkopen. Heel belangrijk daarbij is betrouwbaarheid. Er is al voldoende greenwashing. Bedrijven worden kosteloos opgenomen in de Goede Gids en ze kunnen ook niet adverteren. Bedrijven staan in de Goede Gids omdat ze erin thuishoren, niet omdat ze betalen.”
De Goede Gids LogoWil je de Goede Gids helpen groeien? Schaf dan een Goede klanten passe-partout aan voor jezelf of iemand anders. Ga naar www.degoedegids.nl/goede-klant-worden/.

Idee voor de Goede Gids

Enkele jaren geleden werkte Annemarie de Raadt als MVO-manager bij de elektroretailer BCC, die het voortouw wilde nemen in de verduurzaming van de elektronicabranche. Ze deed daar een opvallende ontdekking. Een toenemend aantal klanten begon te vragen naar energiezuinige apparaten, vanwege het milieu en het financiële voordeel. Door de groeiende vraag ontstond een inhaalrace tussen fabrikanten: wie kan de meest energiezuinige koelkast, droger of televisie produceren? De Raadt: “Het gevolg hiervan is dat het huidige energieverbruik van huishoudelijke apparaten een fractie bedraagt van 10 jaar geleden. Energieslurpers worden niet of nauwelijks meer gemaakt. Vorig jaar zijn ze door de EU verboden, maar dat lijkt toch een beetje mosterd na de maaltijd.”

Mooie voorbeelden

Saintbasics Ondergoed
Saintbasics Ondergoed

Er zijn genoeg voorbeelden die laten zien dat fabrikanten doen wat de consument wil, volgens Annemarie de Raadt. “Door publiciteit over slavenarbeid in de cacaobranche, lieten we massaal foute chocoladeletters links liggen en verdwenen ze uit de schappen. De plofkip raakt steeds meer uit de gratie, dus doen supermarkten hun best om beter kippenvlees aan te bieden.”
Ze signaleert ook het omgekeerde: het aanbod van biologisch voedsel wordt steeds groter, omdat de vraag stijgt. Klanten vragen hier niet alleen om gezondheidsredenen naar, maar ook vanwege het milieu en dierenwelzijn. Dit heeft een prachtig gevolg. Door de stijgende verkoop daalt de prijs, waardoor de afzet weer verder kan stijgen, want de prijs steeds vormt steeds minder een struikelblok om voor biologisch te kiezen.

Eerlijke korting

Op dit moment geldt de prijs nog wel vaak als drempel om voor goede producten te kiezen. Maar ook op dat punt biedt de Goede Gids een oplossing. De Raadt: “Door de kosteloze promotie krijgen deze – vaak kleine – bedrijven de ruimte om korting weg te geven aan klanten zonder dat het ten koste gaat van hun winstmarge. Door dit voordeel zullen meer mensen kiezen voor duurzaam en zo een positieve spiraal van omzetstijging en prijsdaling in gang zetten.”

De leukste vorm van crowdfunding

Als de Goede Gids gratis promoties biedt, dringt zich de vraag op: waar leeft de Goede Gids dan van? Annemarie de Raadt lacht: “Niet van de lucht, daarvoor is het een te grote klus. Als je de Goede Gids een mooi initiatief vindt, dan kun je voor € 10 per jaar een Goede klanten passe-partout kopen. Ik noem het ‘wellicht de leukste vorm van crowdfuding’ want je krijgt direct rendement. Als Goede klant kun je namelijk gebruik maken van al het voordeel dat Goede bedrijven weggeven. Zo maken we het duurzame aanbod niet alleen bekender, maar ook beter betaalbaar. En dat maakt het weer aantrekkelijker voor meer mensen. Zo zorgen we met elkaar voor een betere wereld!”
De Goede Gids LogoWil je de Goede Gids helpen groeien? Schaf dan een Goede klanten passe-partout aan voor jezelf of iemand anders. Ga naar www.degoedegids.nl/goede-klant-worden/.

Grote afbeelding boven het artikel: Smateria tassen. Bron: De Goede Gids.

Over de schrijver

4 gedachten over “Een betere wereld is te koop met de Goede Gids”

Reacties zijn gesloten.