Gebruik jij De Groene Cup al?

De Groene Cup is de eerste herbruikbare menstruatiecup uit Nederland. Dat is goed nieuws, want er zijn steeds meer vrouwen die hun maandverband en tampons willen inruilen voor een menstruatiecup. Een menstruatiecup is een cup waarmee je inwendig bloed kunt opvangen. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd, maar een menstruatiecup is niet alleen goedkoper dan normale tampons maar ook veiliger en duurzamer.
Veilig
Het mooie van De Groene Cup is dat ze bloed opvangt in plaats van absorbeert. Dat is misschien wel even wennen maar uiteindelijk veel beter voor je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat een tampon niet alleen bloed opneemt maar ook natuurlijk vocht? Daardoor wordt het natuurlijke slijmvlies aangetast, wat de kans op irritaties en infecties aanzienlijk vergroot. Daarnaast bevatten tampons veel chemicaliën. De Groene Cup is vrij van chemicaliën en gemaakt van siliconen, een materiaal waar bacteriën en ziektekiemen zich niet of moeilijk aan kunnen hechten. Verder is de cup hyperallergeen. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken over allergische reacties of het gevaarlijke Toxic Schock Syndrome (TSS).
Duurzaam
Wist jij dat een vrouw in haar leven gemiddeld wel 11.000 tampons verbruikt? Dat is omgerekend zo’n 2400 euro en maar liefst 600 kilo niet-recyclebaar afval. Bovendien moeten er niet alleen gebruikte varianten gedeponeerd en verbrand worden, er moeten ook een boel nieuwe geproduceerd worden. Bovendien komen er veel van deze kunststoffen en chemicaliën in het watersysteem en de oceanen terecht.
Een menstruatiecup is gemaakt van een mineraal wat ruimschoots voorhanden is (silicium). Bovendien heeft het materiaal een lange levensduur, waardoor je er maar 3 a 4 in je leven nodig hebt. De Groene Cup is dus niet alleen vele malen goedkoper, maar maakt jouw ecologische voetafdruk ook nog eens stukken kleiner.
#Menstruatietransitie
De Groene Cup heeft een mooi donatieprogramma: voor elk verkocht exemplaar wordt er ook eentje gedoneerd aan een meisje of vrouw die er door omstandigheden zelf geen een kan kopen, maar er wel eentje kan gebruiken. Deze donatie is inbegrepen bij de aanschafprijs. Zo draagt ook De Groene Cup bij aan de #menstruatiestransitie.
Gemakkelijk
Tijdens een menstruatie komt er gemiddeld zo’n 30-60 ml bloed/vocht vrij. De Groene Cup kan eenmaal ingebracht zo’n 20 ml menstruatievloeiing opvangen. De cup kan in principe 10 tot 12 uur achtereen ingehouden worden, maar de makers raden aan om de herbruikbare cup ongeveer 2 tot 3 keer per dag te legen. Uiteraard is het daarbij erg belangrijk dat je de cup goed schoonmaakt voor je ze opnieuw inbrengt. Dat kan heel makkelijk (en uitsluitend) met water en een milde olievrije zeep. Verder moet je De Groene Cup goed uitkoken met water voor je die voor het eerst in gebruik neemt. Uiteraard kan je dit herhalen aan het begin van je cyclus en aan het einde als je de cup weer opbergt.

Op maat
De Groene Cup is er in twee modellen. Zo is er Model I, voor vrouwen jonger dan 30 en die nog niet eerder zwanger zijn geweest. Deze heeft een diameter van 42mm. Model II is geschikt voor vrouwen ouder dan 30 en/of vrouwen die zwanger zijn geweest. Deze heeft een diameter van 45mm. Dit heeft te maken met de sterkte van de bekkenbodemspieren die de menstruatiecup op haar plaats houden. De herbruikbare menstruatiecup wordt vooraan in de vagina, onder de baarmoedermond geplaatst en vangt daar het menstruatiebloed tijdens de maandstonden op.
De Groene Cup maakt meisjes en vrouwen trouwens ook meer bewust van hun menstruatiecyclus. Je kunt namelijk heel makkelijk zien hoeveel menstruatiebloed je eigenlijk verliest tijdens je menstruatie. Zo komen eventuele onregelmatigheden en afwijkingen eerder aan het licht.
Hier te koop
Wil jij De Groene Cup uitproberen? Dan kan je er hier een bestellen. De Groene Cup geeft hetkanWellers €5 euro korting op élke Groene Cup die daar verkocht wordt. Dus als je samen met een vriendin bestelt dan krijgen jullie allebei 5 euro korting. De kortingscode die je hiervoor moet invullen is ‘hetkanwelcup.’
Wil jij meer weten over De Groene Cup? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Ben jij benieuwd naar gebruikerservaringen? Die kan je hier vinden.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020