De groene ideeën en daden van paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI Foto: wikimedia commons

Paus Benedictus XVI is in veel kringen niet populair vanwege zijn conservatieve standpunten over bijvoorbeeld homoseksualiteit. Maar Benedictus werd ook wel de “groene paus” genoemd. Zowel in woord als daad deed hij verschillende groene dingen.

We noemen een paar groene acties:
* Tijdens zijn pausschap werden de zogeheten “Tien geboden voor het milieu” geformuleerd. Hierin wordt het milieu genoemd als een “gave van God”, worden mensen opgeroepen om sober te leven met respect voor de natuur, en wordt er kritiek geleverd op een economie die voorbij gaat aan de belangen van mens en natuur.
* De paus sprak zich tijdens zijn pausschap verschillende keren uit vóór het milieu. Vorig jaar waarschuwde hij tijdens de klimaatconferentie in Rio nog dat de mensheid klimaatverandering serieus moet nemen.
* Benedictus schafde elektrische auto’s aan. Verschillende organisaties in het Vaticaan rijden nu in deze auto’s, waaronder de Vaticaan politie.
* Het Vaticaan spendeerde bijna een half miljard euro aan een van de grootste zonnepaneleninstallaties van Europa. Nergens ter wereld wordt er, gerekend per hoofd van de bevolking, zoveel zonne-energie opgewekt als in het Vaticaan.
Volgens de groene website Earthtechling “hebben veel rooms katholieken een grotere waardering gekregen voor het milieu dankzij Benedictus zijn boeken, onderwijs, en manieren om energie te besparen. Zij hebben ontdekt dat het beschermen van het milieu een morele taak is die de bijbel hen opdraagt.” Aangezien er zo’n miljard katholieken te vinden zijn op de aarde, is dat misschien wel de grootste groene bijdrage van Benedictus XVI geweest.
Bron: inhabitat, earttechling
Lees ook
Hoeveel levert een zonnepaneel op? Lees er alles over in ons vernieuwde dossier zonne-energie
De meest Hollandse kazen zorgen voor ontbossing, maar deze duurzame kaasjes niet
Hoeveel kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin?

Over de schrijver