De groenste energieleveranciers van 2014 zijn bekend

De Groenste Energieleveranciers 2014De beste leveranciers van groene stroom voor dit jaar zijn berekend. Opmerkelijk is dat Nederlands bekendste leverancier van echte groene stroom, Greenchoice, dit jaar relatief laag in de ranglijsten staat.

De ranglijst is tot stand gekomen door onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van vier organisaties, namelijk Natuur & Milieu, Greenpeace, WISE en Hivos. Van alle energieleveranciers is het stroometiket bekeken (die aangeeft waar de geleverde stroom van afkomstig is). Daarnaast is ook gekeken naar investeringen in nieuwe groene stroom productie. Ook kregen de verschillende energieleveranciers een vragenlijst toegestuurd.

De beste groene energieleveranciers zijn Raedthuis, Windunie, Dong, Eneco, Greenchoice en HVC Energie. Dit zijn de “koplopers” die hun energie uit wind, zon en waterkracht halen. De bedrijven Anode, Atoomstroom, Delta, E.ON, Robin Energie, RWE/Essent worden gezien als de “hekkesluiters”. Deze bedrijven produceren voornamelijk stroom met behulp van kolen- en kerncentrales.

Greenchoice behoort dus wel tot de koplopers, maar staat in de lijst op nummer 6, achter bedrijven als Eneco en Dong Energy. Vermoedelijk komt dit doordat Greenchoice in 2013 geen nieuwe groene stroomprojecten in aanbouw had, en dus achterbleef wat betreft investeringen. Investeringen tellen voor 50% mee in de ranglijst. De milieu-organisaties achter het onderzoek willen namelijk dat de totale groene-stroomproductie flink gaat groeien. Deze is op dit moment nog veel te laag.

Natuur & Milieu, Greenpeace, WISE en Hivos zijn een campagne begonnen om mensen te laten overstappen naar groene energieleveranciers. Op de website stroomsterren.nl vind je meer informatie over het onderzoek en een formulier waarmee je gemakkelijk kunt overstappen.

Lees ook
Geef zonnepanelen kado, aan jezelf of anderen
De beste aanbieders van groene stroom
Goedkoop energie besparen met de energiebespaarlening

Over de schrijver