De grootste leugens van politici in 2011

Bron: vvd.nl

In de hitte van het debat ontglippen politici wel eens een halve waarheden. Volgens Bill Clinton leven we zelfs in een tijdperk van fact free politics. Maar feiten zijn natuurlijk wel van belang voor een goede afweging bij belangrijke besluiten. Het is daarom de taak van journalisten om deze leugentjes om bestwil te ontmaskeren. Tijdschrift De Pers heeft daarvoor een speciale rubriek: Pinokkio. Daarin worden fabels en mooimakerij doorgeprikt.

Pinokkio ontdekte bijvoorbeeld dat vrouwen steeds minder uren betaald werken, terwijl minister Schippers juist beweerde dat vrouwen steeds langer werken. Ook leerde Pinokkio ons dat er wel degelijk wetenschappers zijn die beweren dat onverdoofd slachten beter is voor dieren. Al beweerde PvdD’er Marianne Thieme nog zo hard het tegendeel.

Maar welke politici namen nu het grootste loopje met de waarheid in 2011? Pinokkio maakt de balans op en komt tot deze top 3:

1 VVD’er Charlie Aptroot beweerde dat het aantal doden spectaculair gedaald was, met 25%, na het invoeren van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. In werkelijkheid steeg het aantal jaarlijkse doden van 13 naar 18, een stijging van 38%.

2 Volgens VVD-fractievoorzitter Stef Blok zie je de boerka oprukken. Maar er blijken helemaal geen cijfers die deze bewering staven. Ook beweerde Blok dat boerka’s er 10 jaar geleden nog niet waren, maar dat klopt zeker niet, zo blijkt uit rechtspraak. En het bleek ook dat Grieken niet vroeger met pensioen gaan en ook géén grotere overheid hebben dan wij, al beweerde Stef Blok van wel.

3 PvdA-senator Marleen Barth noemde ons land ‘het veiligste ter wereld’. Maar volgens internationaal vergelijkend onderzoek staat Nederland op de 27e plaats van veilige landen, ver achter nummer één Nieuw-Zeeland. En volgens Eurostat horen we bij de zes onveiligste landen van Europa wat betreft geweldadige misdaden zoals moorden en overvallen.

Bron: De Pers

Lees ook:

Draaien windmolens op subsidie of niet?

Kunst kan heel goed zonder subsidie

Kleine windmolens in bebouwde omgeving wel degelijk haalbaar

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020