De helden van rampschip Concordia

Bron: Sea Captain 1

Op vrijdag 13 januari verging cruiseschip Costa Concordia voor de Italiaanse kust. Er is omtrent het schip veel te doen, met name over kapitein Schettino. Maar er zijn ook mensen die op die dag wel moed toonden. Zij liepen risico terwijl ze probeerden om mensen veilig van boord te krijgen. En op dit moment zijn duikers en reddingwerkers met gevaar voor eigen leven bezig om lichamen van vermisten te vinden. Dit zijn de echte helden van de Concordia.
Uit liefde
In een gebaar van liefde offerde de 71-jarige Francis Servel op 13 januari zijn eigen leven om zijn vrouw Nicole, die niet kon zwemmen, te redden. “Hij sprong van het schip en riep naar boven dat ik me geen zorgen moest maken. Het laatste dat ik hem hoorde zeggen was dat alles goed zou komen. Daarna heb ik hem nooit weer gezien,” aldus Nicole Servel.
Purser Giampedroni zorgde ervoor dat honderden passagiers in de reddingsboten kwamen. En hij bleef steeds zoeken naar meer mensen, totdat hij zelf viel en zijn been brak. Hij lag op een moeilijke plek, maar werd na 36 uur uit zijn benarde positie gehaald.
Toevallige held
Kapitein Roberto Bosio was toevallig passagier op het onfortuinlijke schip. Hij besloot de rol van kapitein Schettino over te nemen, nadat deze naar eigen zeggen in een reddingsboot was gevallen en evacueerde honderden mensen. “Ik ben geen held, ik deed gewoon mijn plicht. Net als vele anderen met mij.”
Nederlandse helden
Het is nu wachten op de Nederlandse helden van bergingsbedrijf Smit. Zij moeten een ecologische ramp voorkomen. Het schip had namelijk nauwelijks op een slechtere plaats schipbreuk kunnen lijden. Het gebied is ingericht om walvissen en andere walvisachtigen te beschermen en is tevens de thuisbasis van de heremietkreeften en zee-anemonen. En nu is er de dreiging van brandstoflekkage. Het zinkende schip is beschadigd door de rotsen en vervoerde genoeg brandstof om in die regio de hele kust te verwoesten. Vooruitlopend op deze catastrofe, heeft de Italiaanse regering een Nederlands bergingsbedrijf ingehuurd om de brandstof te verwijderen. Zij beginnen daar dit weekend mee en verwachten er een maand mee bezig te zijn.
Bron: Discovery News, Inhabitat.com
Lees ook
Smartphone vervangt huisarts
Makkelijk besparen. 10 tips
Smeltende Noordpool koelt Europa

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020